ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – АЕЦ Черна вода – построяването на трети и четвърти блок е под въпрос – частните инвеститори напускат

30.12.2013

Италианската компания Enel румънското акционерно дружество ArcelorMittal от град Галац са взели решение да се откажат от участие в строителството на 3 и 4 блок на АЕЦ Черна вода.

За това се съобщава в комюнике на държавната компания „Nuclearelectrica“, съобщава собственият кореспондент на агенция Укринформ.

“Държавното предприятие „Nuclearelectrica“ остава единствен инвеститор, който ще се занимава със строителството на 3 и 4 блок на АЕЦ Черна вода. Причина за това е отказът на италианската компания Enel Investment Holding BV и румънското акционерно дружество ArcelorMittal да участват в този проект”, – се отбелязва в съобщението.

Съгласно румънското законодателство, държавното предприятие е задължено да изкупи през следващите 30 дни да изкупи принадлежащите на частните инвеститори 15% от акциите. Съгласно предварителните разчети, общият обем на инвестициите за дострояване на двата блока на румънската АЕЦ е около 6 милиарда евро.

Единствената в Румъния АЕЦ Черна вода се намира близо до устието на река Дунав. Първоначално в проекта са предвидени 5 енергоблока с канадски реактори CANDU-6 и електрическа мощност по 700 MW. В експлоатация са само първите два (на снимката се броят от дясно на ляво), които осигуряват до 25% от консумираната в страната електроенергия. Зданията на 3 и 4 блок са в напреднал стадии на строителство. А 5 блок (няма го на снимката) е малко над земята и засега довършването му не се вписва в никакви планове.

Източник: http://www.seogan.ru/chastnie-investori-reshili-ne-uchastvovat-v-sooruzhenii-novix-blokov-ruminskoiy-aes-chernavoda.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари