ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Рекордно ниво на бета-излъчването е фиксирано в подпочвените води на АЕЦ “Фукушима-1”

23.12.2013

Нивото на β-излъчването в подпочвените води на АЕЦ “Фукушима-1” достигна нова рекордно-висока стойност от 1,9 милиона Bq/l, показват публикуваните в събота данни на компанията оператор на централата ТЕРСО.

Водните проби са взети в един от техническите кладенци в района на втори енергоблок през миналия четвъртък. В сравнение с данните от средата на ноември нивото на β-излъчването е нараснало повече от 2 пъти. В началото на декември съдържанието на радионуклиди в подпочвените води е било 1,3 милиона Bq/l.

Освен това, по данни на телевизия NHK, специалистите от TEPCO за първи път са регистрирали β-излъчване в подпочвените води на дълбочина 25 метра под техническия кладенец край 4 блок. Експертите са фиксирали съдържание на Cs137на ниво 6,7 Bq/l, а на стронций и други изотопи с β-излъчване 89 Bq/l.

Специалистите подчертават, че ако тези данни се потвърдят и в бъдеще, тогава трябва да се отчете още един фактор, влияещ на изменението на нивото на радиоактивно замърсяване на акваторията около централата.

През август на АЕЦ “Фукушима-1” беше констатирано най-голямото след аварията изтичане на 300 тона радиоактивна вода (с концентрация на стронций (Sr) около 80 милиона Bq/l) от цистерна, в която се съхранява водата преминала за охлаждане на реакторите. Комитетът за контрол на ядрената енергетика даде на събитието трето ниво по скалата INES. Изглежда, че посоченият тогава риск от попадането и в океана чрез подпочвените води, започва да става все по-осезаем.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари