ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС започна разследване относно АЕЦ “Хинкли-Поинт” – подробности

22.12.2013

Регулаторите в Европейския Съюз започнаха всестранно разследване относно планираната АЕЦ в Хинкли Поинт, за да оценят, не нарушава ли проектът законите за държавната помощ.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, представи опасенията си в светлината на потенциалните нарушения на законодателството за държавната помощ при финансирането на строителството на тази електроцентрала в графство Сомерсет, където за 35 години е гарантирана минималната изкупна цена на електроенергията. Властите на Великобритания твърдят, че строителството на АЕЦ в Хинкли Поинт е необходимо за предотвратяване на бъдещ недостиг на електроенергия и стимулиране на използването на нисковъглеродна суровина за производството и.

Регулаторите от ЕС съобщиха, че разследването ще бъде съсредоточено върху въпроса, дали е справедлива цената от 92,50 лири (150,45 долара) за 1 MWh електроенергия, произведена в Хинкли-Поинт, която Великобритания гарантира на Electricite de France SA. Определената цена превишава 2 пъти текущите цени на едро на електроенергията. Великобритания стана първата страна в ЕС, която определя гарантирана цена за такъв дълъг период по проект в сферата на ядрената енергетика.

Ръководителят на антимонополния комитет на ЕС Хоакин Алмун нарече плановете “комплекс от мерки с безпрецедентен характер и мащаб и добави, че регулаторите трябва щателно да изследват влиянието на проекта върху вътрешните енергийни пазари на Великобритания и Европейския съюз. ЕС също разглежда кредитното обезпечаване на схемата за финансиране на АЕЦ.”

Ако проектът се развива по план, Хинкли-Поинт ще стане първата в Европа АЕЦ построена след аварията на японската атомна електроцентрала във Фукушима през 2011 година.

Европейската комисия заяви, че ще проведе публични обсъждания по въпроса за Хинкли-Поинт, които ще продължат 4 до 8 седмици. След това правителството на Великобритания еди месец за отговор на въпросите преди започването на безсрочните преговори с ръководството на ЕС.

Британското правителство твърди, че проектът не следва да се счита за държавна помощ, но същевременно се съгласява с това, че той може да бъде разглеждан като допустима държавна подкрепа. По правилата на ЕС, за държавна подкрепа могат да претендират проекти, които способстват за икономическия растеж, без да подкопават конкуренцията, и да съответстват на редица други критерии.

Комисията отбелязва, че EDF “в крайна сметка   няма да бъде подложена на пазарен риск” и ще получи държавна гаранция за покриване на дълговете, които компанията е възможно да натрупа в процеса на строителството на АЕЦ.

Двата енергоблока на Хинкли-Поинт ще струват по 8 милиарда лири всеки. Те биха могли в продължение на 60 години да осигуряват с електроенергия 7% от британските домакинства.

Великобритания даде разрешение за построяването на тази електроцентрала в югозападна Англия на стойност 19 милиарда евро (26,16 милиарда долара) през март, а в края на октомври подписа договор с френската държавна енергийна компания EDF.

Източник: Азиатский репортер

Б.Р. Всъщност на площадката има три централи:

 HinkleypointAс два спрени енергоблока Магнокс по 267 MW;

 HinkleypointB – два действащи енергоблока с реактори тип AGR (модернизиран реактор с газово охлаждане) по 655 MW;

HinkleypointCдва блока с EPR-1600, за които става дума в статията.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари