ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Ленинградска АЕЦ – робот обследва реактора на 1 блок

31.12.2013

 

Очаква се до края на годината първи блок на Ленинградската АЕЦ (ЛенАЕЦ) да излезе на номинална мощност.Той беше спрян преди година и половина за капитален ремонт. За да бъде изследван реакторът отвътре, руските конструктори разработиха специален робот.

Тридесет процента от топлината и електроенергията, постъпващи в домовете на жителите на Северо-Западния регион, се произвежда от ЛенАЕЦ.

В годината на своя юбилей централата излезе на първо място в Русия по количеството на произведената електроенергия – почти 900 милиона MWh. Това е потреблението на всичките жители на Санкт-Петербург за 10 месеца.

ЛенАЕЦ е въведена в експлоатация преди 40 години. Тук работят 4 енергоблока с реактори РБМК-1000. Благодарение на това, че първи блок беше рестартиран, предприятието се превърна в най-големият производител на електроенергия в Северно-Западния регион на страната.

Първи блок беше спрян преди година и половина поради намаляване на мощността. Установено беше, че графитната зидария вътре в реактора се е деформирала под въздействие на облъчването и високите температури. Възстановяването е извършено по специално разработена уникална технология. За целта са конструирани специални машини и системи за измерване, които са способни да контролират състоянието на графита по време на работата на реактора.

“Ние създадохме робот, който позволява да се оглежда конструкцията на реактора от вътре”, – разказва Константин Кудрявцев, главен инженер на ЛенАЕЦ. “Работите бяха насочени към това, да се изменят характеристиките му. За да се изменят свойствата на реактора, трябва да се изменят някой отделни негови характеристики, в частност – ефективността на органите за регулиране (ОР), бързодействието на аварийната защита (АЗ) и свойствата на самата активна зона”.

Реконструкцията ще удължи срока за експлоатация на първи блок с още 10 години. Затова този уникален метод за реконструкция ще бъде приложен и на другите руски АЕЦ с реактори РБМК. “Решавайки своя проблем, ние осигурихме възможност за продължаване на сроковете за експлоатация не само на нашата, Ленинградската АЕЦ, но и на всички такива реактори в страната, а те са 11”, – разказва директорът на централата Владимир Перегуда.

До края на 2013 година реставрираният реактор ще заработи на пълна мощност. А вече през 2014 година се планира възстановяване на графитната зидария на втори енергоблок. Тези дейности, според разчетите на специалистите, ще продължат значително по-кратко време и ще са с по-малко разходи, доколкото съответните технологии са вече отработени.

Източник: http://www.vesti.ru/doc.html?id=1163474

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари