ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Канада – продължаване на сроковете за експлоатация на АЕЦ с реактори CANDU

26.12.2013

Либералното правителство на канадската провинция Онтарио окончателно се отказа в близко време да започне строителството на нови ядрени енергоблокове.

Обаче за компанията „Candu Energy“ ще има немалко работа – провинцията има намерение да удължи сроковете за експлоатация на действащите блокове с реактори CANDU.

 

Отказ след отказ

Публикуваната редакция на дългосрочната програма за развитие на енергетиката на провинцията не предвижда строителството на нови блокове на площадката Дарлингтон.

Това решение не е неочаквано. През октомври министърът на енергетиката на Онтарио Боб Чиарелли предупреди, че в дългосрочната програма няма да има нови ядрени енергоблокове.

Министърът, все пак, остави някаква надежда “в бъдещето”. Във всеки случай това бъдеще е твърде далечно, защото дългосрочната програма описва плановете за развитие на енергетиката до 2032 година.

Делът на ядрената енергетика ще намалява от 34% през 2013 година до 20% през 2025 година. Затова пък рязко нараства делът на алтернативните източници – вятър от 6% на 15%, слънце от 2% на 8% и биомаса от 1% на 2%.

Правителството на Онтарио обяснява отказването от строителство на нови блокове със стремежа да се намали финансовото бреме върху потребителите. Има и още един аргумент – намаляване на прогнозното потребление на електроенергия.

Има и друга гледна точка, защо управляващите в Онтарио либерали се оказаха задължени да отложат за неопределен срок строителството в Дарлингтон. Виновен за това може да се окаже така нареченият „Ontario power plant scandal“.

Накратко същността на скандала е такава. Либералното правителство в името на победата на местните избори спря договорите за построяване на газови електроцентрали, против активно се бореше опозицията. Принудителното прекратяване на сделките трябваше да струва на провинцията не-повече от 180 милиона канадски долара.

Обаче през октомври независимите одитори са изчислили значително по-високи загуби – около 1 милиард долара. На шокираните либерали не оставаше нищо друго, освен да изтегли от енергийната програма новите ядрени енергоблокове.

Същността на размяната беше представена пред избирателите по следния начин – либералите вследствие на грешката си са загубили 1 милиард долара поради отказването от газовите централи, но са икономисали 10-15 милиарда, отказвайки се от строителството на нови блокове на АЕЦ.

Така стана, че сега на провинцията остава да разчита в по-голяма степен на вятъра, слънцето и биоенергетиката. А също и на действащите блокове, сроковете за експлоатация на които трябва да бъдат удължени.

 

Мащабите на удължаването

Започвайки от 2016 година, на централите „Bruce“ и „Darlington“ ще се работи усърдно за реновиране на оборудването и продължаване на сроковете за експлоатация (ПСЕ).

Съгласно плановете на министерството на енергетиката, за ПСЕ на всеки блок ще са необходими примерно до три календарни години.

 

Най-напред през 2016 година ще започне процедура за реновиране на четвърти блок на АЕЦ „Bruce“ и на втори блок на АЕЦ „Darlington“. Последен в списъка за обновяване е осми блок на АЕЦ „Bruce“, за когото тази процедура ще се приложи в периода 2028-2031 година. Общо на продължаване на сроковете за експлоатация в периода 2016 до 2031 година подлежат 10 блока.

 

 

Енергетиците от провинцията и ядрените енергетици от Канада възприеха плановете на правителството за мащабно продължаване на сроковете за експлоатация с удовлетворение.

Така, от компанията „Bruce Power“ нарекоха това “правилна стъпка” и напомниха, че компанията има голям опит и “безброй технически иновации”, който са способни да върнат на площадката „Bruce“ пълният и потенциал.

Коментарите на „Candu Energy“ също са позитивни. Сега компанията гарантирано ще бъде осигурена с работа независимо от това, доколко успешни ще се окажат плановете и за строителство на блокове с реактори на тежка вода в чужбина, където засега най-вероятно изглежда проектът за дострояване на два блока на румънската АЕЦ “Черна вода”.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари