ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – ЕК ще одобри строителството на новите блокове на АЕЦ “Хинкли Пойнт”

18.12.2013

Най-вероятно ЕК ще даде положително заключение по условията на споразумението между британското правителство и компанията EDF относно установяването на минимална гарантирана цена за изкупуване на електроенергията от новите блокове на АЕЦ “Хинкли Пойнт”. Такава информация циркулира в западните професионални издания.

Между ЕК и правителството на Обединеното Кралство е имало предварителни консултации. Според резултатите от тях, в споразумението могат да бъдат направени незначителни изменения.

Обаче общото мнение на болшинството от западните експерти се свежда до това, че Европейската Комисия няма да определи сделката за несъответстваща на европейските изисквания. Все пак те не изключват, че ЕК може да постави на британската страна определени условия.

Б.Р. Всъщност официалното съобщение на ЕК гласи, че “в ЕК има съмнения, че проектът страда от сериозни пазарни недостатъци”. Няма определен срок за извършване на проверката. Ще поживеем – ще видим!

Нека да напомним, че през октомври 2013 година правителството на Великобритания и EDF се договориха за установяване на минимална гарантирана изкупна цена на електроенергията (strike price) от новите блокове на АЕЦ “Хинкли Пойнт” в размер на 92,5 лири/MWh.

Ако EDF получи възможност да построи още блокове и на площадката „Sizewell“, тогава минималната гарантирана цена ще бъде намалена до 89,5 лири/MWh.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари