ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“В безкрайността” – филм за “вечното” хранилище за ядрени отпадъци (ЯО) във Финландия

26.11.2013

Снощи в РИА Новости, в рамките на проекта „Научный понедельник“, беше показан филмът “В безкрайността”. Той запознава зрителите с опасностите, с които заплашва нашите потомци супер-дългосрочното хранилище за ядрени отпадъци във Финландия.


През 2020 година във Финландия планират да бъде построено първото в света особено дълговременно подземно хранилище за ядрени отпадъци (Б.Р. – наричани още високо-радиоактивни отпадъци – ВРАО) под названието «Онкало» (“пещера”). Строителството му беше започнато през 2004 година, дълбочината на погребването е около 500 метра. През 2020 година то трябва да започне да приема ядрените отпадъци от финландските АЕЦ. Предварително редуцираните отпадъци ще се опаковат в стоманени контейнери, които е се поставят в медни капсули, подреждат се в хранилището и се заливат с бетон.

Предполага се, че «Онкало» ще приема отпадъците в продължение на 100 години, а след това входът ще бъде запечатан и засипан, може да се каже завинаги, защото погребаните в него ВРАО да престанат да бъдат заплаха за околната среда ще са необходими не по-малко от 100 хиляди години.

В своя филм датският режисьор Михаел Медсен (Michael Madsen) поставя въпроса за рисковете, свързани с този проект: можем ли да сме уверени, че през такъв дълъг период от време в хранилището няма да проникне никой? Как можем да предпазим нашите далечни потомци, че дълбоко под земята са скрити не съкровища от древна цивилизация, а смъртоносно-опасен боклук?

След прожекцията на филма се проведе дискусия на тема “Радиоактивното наследство: проблемът за утилизиране на отработените ядрени материали”, в която участваха генералният директор на ВНИИ по неорганични материали на името на академик Бочаров – Валентин Иванов и началникът на отдел в Института за перспективни енергийни технологии към НИЦ „Курчатовский институт“ Станислав Субботин.

 

 

„Научный понедельник“ е мулти-медиен научно-познавателен и просветен проект на РИА Новости, организиран съвместно с Политехническия музей и насочен към популяризиране на най-добрите руски и чуждестранни документални филми с научна тематика.

 

Разискванията след прожекцията можете да проследите на http://vk.com/club61653334«Научный понедельник»: проблема утилизации ядерных материалов.

Слушайте внимателно, заслужава си!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари