ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран и „шесторката“ постигнаха съглашение на преговорите в Женева

25.11.2013

 

Иран и „шесторката“ успяха да постигнат съглашение на преговорите в Женева. Това беше потвърдено от МВнР на Франция, Германия и Иран. Церемонията по приемането на документа се проведе в Двореца на Нациите, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Съглашението е постигнато

Излизайки от хотела, министърът на външните работи на Германия Гидо Вестврвелле на журналистически въпрос, сключено ли е съглашение, кимна с глава и каза, че “съглашение има”, а френският му колега Лоран Фабиус в отговор на същият въпрос високо вдигна ръка с изправен нагоре палец.

Информацията беше потвърдена и от прес-секретаря на ръководителката на европейската дипломация Майкъл Манн.

По този начин беше теглена чертата под процесът на преговорите, продължили с прекъсвания повече от 10 години.

“Ние постигнахме съглашение”, – написа в микроблога “Туитър” Министърът на Външните Работи на Иран Джавад Зариф.

Церемонията по приемането на документа се състоя в Двореца на Нациите, щаб-квартирата на Европейското отделение на ООН в Женева.

 

Как преминаха преговорите

На 20 ноември 2013 година в Женева започна поредният кръг от преговори на групата от групата на “шестте” – петте постоянни членове на Съвета за Сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) плюс Германия – с Иран.

На 22 ноември в Женева пристигна Министърът на ВнР на Русия Сергей Лавров, а на 23 ноември към него се присъедини и държавният секретар на САЩ Джон Керри.

Ръководителите на дипломацията на Великобритания, Германия, Франция и КНР също взеха решение да участват в преговорния процес.

По този начин, кръгът премина на министерско ниво.

На 23 ноември в хотел “Инерконтинентал” се проведоха редица двъстранни и многостранни срещи. В по-голямата част от тях взе участие върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Катрин Ащон и министърът на външните работи на ИРИ Джавад Зариф.

Поредният кръг от преговорите е завършен. Според дипломатическите източници, текстът на съглашението между “шесторката” и Иран е съгласуван на 98%.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари