ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сделката за АЕЦ Хинкли Поинт – подробности от световните СМИ

24.10.2013

 

Великобритания сключи с компанията EDF съглашение по строителството на два енергоблока с реактори EPR на площадката Хинкли Пойнт.

Стойността на сделката е 26 милиарда евро. Освен това, правителството на Великобритания ще предостави определени държавни гаранции.

Очаква се двата блока, които ще се наричат „Hinkley Point C-1″ и „Hinkley Point C-2″, да произведат първите количества енергия през 2023 година.

Правителството на Великобритания гарантира изкупуването на електроенергията от двата блока в продължение на 35 години на цена 92,5 лири (150 долара) за MWh, което превишава повече от 2 пъти текущите тарифи.

Според EDF, гарантираната изкупна цена може да бъде намалена до 89,5 лири за MWh, ако компанията получи разрешение за строителство на нови блокове на втората площадка „Сайзуел“.

В съглашението има необикновена точка, съгласно която правителството на Великобритания ще бъде задължено да възмезди EDF и партньорите и в консорциума, създаден за построяването на блоковете в Хинкли Поинт, всички направени разходи в случай, че проектът бъде спрян по причини “различни от безопасността и физическата сигурност”.

Проектът трябва да бъде одобрен от страна на ЕС. Ръководителят в британския кабинет на департамента по енергетика и измененията на климата Ед Дейви (Ed Davey) съобщи пред журналистите, че съответната заявка ще бъде подадена още през тази седмица.

Дейви изрази увереност, че неговата страна ще успее да защити проекта по време на обсъждането му от евро-бюрократите.

 

Държавната подкрепа

Агенция „Reuters“ в коментара си нарича “нямащ прецедент от началото на приватизацията на енергийните компании преди 2 десетилетия” съгласие на правителството на Великобритания да окаже държавна подкрепа на проекта за построяване на нови ядрени енергоблокове.

Трудно е да се предположи реакцията на Европейската Комисия. „Reuters“ напомня, че през октомври ЕК отказа да спомене АЕЦ в обновената редакция на правилата за оказване на помощ от страна на държавата. Редица юристи в Брюксел се съмняват, че британската схема с гарантирано изкупуване на произведената електроенергия съответства на общоевропейските принципи.

Професорът по енергийна политика в гринуичкия университет Стивън Томас коментира за агенция „Reuters“, че схемата може да се класифицира като незаконна държавна помощ, ако тя деформира британския енергиен пазар.

Впрочем, според него, ЕС няма да отклони в явен вид британското питане. Вместо това, евробюрократите могат да обосноват своето одобрение с налагането на определени ограничения, които явно няма да се харесат на компанията EDF.

 

Китайското участие

Първата за това поколение британска АЕЦ ще бъде построена в Хинкли Пойнт, и премиерът Дейвид Камеран не може да бъде по-щастлив: “Това е велик ден за нашата страна. За първи път от толкова много време мие започваме да строим нова атомна електроцентрала”, – пише „Guardian”.

Но има една малка подробност, добавя вестникът. В този контекст “ние” – това не са британците, а френската компания EDF и два китайски реакторни гиганта.

Наистина, блоковете на Хинкли Пойнт ще се строят от консорциум начело с EDF. Делът на китайските CGNPH и CNNC ще бъде общо 30-40% от акциите. Групата AREVA влиза с дял от 10%. Има още и редица неназовани чуждестранни претенденти, които са готови по принцип да закупят до 15% от акциите.

Засега французите в консорциума остават болшинство. Но британският министър на финансите Джордж Осборн, който се върна през миналата седмица от Китай, не изключва, че след време китайците могат да придобият контролния пакет от акциите на някой от британските атомни електроцентрали.

 

Компанията EDF планира да представи през юли 2014 година инвестиционния план – естествено, в случай ако ЕС даде своето разрешение.

И ако не възникнат други препятствия. Например, ако изведнъж загине ядреният протекционизъм на британците.

В статията на вестник „Guardian“ с лошо скривана обида се отбелязва, че всички участници в консорциума за Хинкли Пойнт в една или друга степен са контролирани от своите държави.

“Съдейки по всичко, национализацията се връща, но това е национализация от нов тип, когато чуждите правителства купуват нашето национално достоинство”, – пишат авторите на статията в „Guardian“.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари