ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс потвърждава за преговорите на TerraPower с Китай

10.12.2011

 

 

 

Мултимилиардерът Бил Гейтс потвърди, че контролираната от него компания „TerraPower“ води преговори с Китай за сътрудничество при създаване на ядрени реактори от новото поколение.

 

За такива контакти в последно време се съобщаваше в китайската преса.

 

“Идеята е да се създаде реактор, който би бил много евтин, много безопасен и да дава много-малко отпадъци”, – коментира Гейтс.

 

Китайските СМИ твърдят, че партньор на „TerraPower“ в преговорния процес ще бъде корпорацията CNNC, водеща китайска ядрена компания – наричана още в професионалните среди “малкото министерство”. Сега преговорите се намират в съвсем ранен стадий.

 

Компанията „TerraPower“ от години е известна с предложението си за създаване на реактор на бягаща вълна. По-късно концепцията за реактора беше преразгледана в по-реалистична светлина, и сега компанията представя своя нов проект TP-1.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари