ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-голямата в Европа приливна електроцентрала ще бъде построена в Шотландия

28.09.2013

Шотланското правителство е одобрило проект за построяване на първия етап на приливната електроцентрала. Според авторите на проекта, тя ще стане най-голямата в Европа.

Първите 6 турбини ще бъдат монтирани в Пентландския пролив между Оркнейските острови и крайбрежието на Шотландия. Това място е известно с големите си приливи, които се считат за най- бързите в света. Скоростта на приливите там достига до 30 km/h.Това съобщават британските СМИ.

 За развитието на проекта шотландското правителство ще отдели 13 милиона лири (около н20 милиона долара). Според министъра на енергетиката на Шотландия Фергюс Юинг, мощността на първия етап на приливната електроцентрала ще бъде 86 Mw. Това е достатъчно, да се осигурят с електроенергия 42 хиляди къщи – около 40% от северната част на Шотландия.

Изобщо, британските експерти твърдят, че мощността на приливните електроцентрали ще може в перспектива да осигури 20% от цялата енергия на Великобритания.

Източник: Экоблог

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари