ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Академик Велихов: Руската икономика може първа в света да излезе на пазара с термоядрен реактор

21.09.2013

 

 Руската икономика може първа в света да излезе на световния пазар с действащ хибриден термоядрен реактор. Такова мнение изрази при обсъжданията в Обществената палата президентът на Националния изследователски център (НИЦ) “Курчатовский институт” Евгений Велихов.

 

„В РФ се изпълнява държавна програма за създаване на демонстрационен образец на термоядрен реактор, каквато е приета засега само у нас“, – отбеляза академикът. Той добави, към този момент тя се намира за разглеждане в правителството. Ръководителят на НИЦ изрази надежда, че сроковете за започване на работата ще бъдат определени до края на тази година.

“В Китайската Народна Република нашата страна строи атомни електроцентрали, там също ние можем да построим и да пуснем в експлоатация и термоядрен реактор, използувайки съвременните технологични и научни постижения”, – каза той.

В интервю за ИТАР-ТАСС Велихов отбеляза, че “проектът за термоядрен реактор ще позволи да се решат проблемите на безопасността и да се избегне в бъдеще повтарянето на трагични събития, подобни на Чернобилската катастрофа и аварията на АЕЦ Фукушима”. Той добави, че проектът се реализира съвместно с Държавната корпорация “Росатом”.

Русия, заедно с Индия, Китай, Япония САЩ и страните от ЕС участва в най-големият международен проект по създаването на експериментален реактор за термоядрен синтез – ITER – /International Thermonuclear Experimental Reactor/. С негова помощ учените разчитат плътно да се приближат към разработването на технологията, която ще позволи да се възпроизведат физическите реакции, ставащи на Слънцето и на другите звезди.

Проектът е призван да демонстрира възможността за използване на потенциала на ядрения синтез като източник на електроенергия. В основата на създаването на ITER е създадената в СССР установка „Токамак“.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари