ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентът възложи на енергийния министър до три месеца да изготви анализ за състоянието на енергетиката

05.09.2013

 

С решение на Народното събрание депутатите възложиха на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в срок от три месеца да представи анализ за състоянието на сектор Енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Стойнев ще трябва да изготви следните анализи: анализ на проблемите при производството на електрическа енергия – по видове първични енергийни източници и технологии на производство; анализ на проблемите при преноса на електрическа енергия и управлението на електроенергийната система, както и на проблемите в механизма на компенсиране на обществения доставчик във връзка с негови задължения към обществото – изкупуване по преференциални цени на електрическата енергия, произведена в резултат на високоефективно комбинирано производство и на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници на енергия; анализ на проблемите при разпределението на електрическа енергия и съотнасяне на тези проблеми с проблемите при преноса на електрическа енергия; анализ на сключените от производствени централи – държавна собственост и НЕК-ЕАД основни договори за доставки и продажби; анализ на сключените от НЕК-ЕАД дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, както и на договорите и на заемните споразумения за реализация на инвестиционни намерения за изграждане на нови енергийни обекти за производство на електрическа енергия; анализ на подсектор „Топлоснабдяване“ и проблемите, свързани с кръстосаното субсидиране на топлинната и електрическата енергия; анализ на подсектор „Газоснабдяване“ и на инфраструктурните проекти в областта на преноса и транзита на природен газ на територията на Република България.

Въз основа на резултатите и оценките от анализа, съответните компетентни държавни органи ще трябва да извършат проверка за финансовото и икономическото състояние на предприятията от сектор „Енергетика“, като при установяване на нарушения да се потърси отговорност на съответните длъжностни лица.

До девет месеца министърът на икономиката трябва да изготви проект на нова енергийна стратегия, а Министерски съвет да внесе проекта за приемане в Народното събрание.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1822835

Tags: ,

2 Responses to Парламентът възложи на енергийния министър до три месеца да изготви анализ за състоянието на енергетиката

 1. Момчил on 05.09.2013 at 10:18

  Из всичките новини, които четох само на едно място се прокрадна, че въпросната стратегия трябва да е до 2020. Дали има някаква друго информация относно това за какъв период ще е тази енергийна стратегия.

 2. Gogata on 05.09.2013 at 19:57

  Никога в БЪЛГАРИЯ няма да има енергийна стратегия защото няма
  български енергийни експерти.
  Български енергийни експерти има но никои не ги уведомява
  Уведомяват се само отелен кръг от хора които служат на определеното правителство
  Хвала на ТУРЦИЯ аз определено отивам да работя за тях и се радвам

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19