ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Високо ниво на радиация е открито в два от резервоарите на АЕЦ “Фукушима-1”

24.08.2013

 

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” в северо-източна Япония TEPCO съобщи в прес-съобщение за наличието на високо ниво на радиация на повърхността на още два от резервоарите за съхраняване на радиоактивна вода.

 

 

Съгласно документа, високият радиационен фон в бил открит при проверката на около 300 метални резервоара за радиоактивна вода, аналогични на този, от който по-рано през седмицата имаше изтичане.

При направените измервания е установено, че нивото на радиацията в района около двата резервоара е било 100 и 70 mSv/h съответно. Като нивото на водата в двата съда е било над 95% от максималното, тоест няма признаци на интензивно изтичане.

Както подчертават специалистите от TEPCO, повърхността на съдовете е суха, а около самите цистерни няма признаци за изтичане на течност. Причините за повишения радиационен фон се установяват.

В началото на седмицата компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” съобщи на най-голямото след аварията изтичане на радиоактивна вода.Нивото на излъчване в района на изтичането, обемът на което се оценява на 300 тона радиоактивна вода със съдържание на Sr90и други радионуклиди около 80 милиона Bq/l (при норма до 30 Bq/l), е било около 100 mSv/h.

Вероятната причина за несвоевременното откриване на изтичането би могла да бъде липсата на постоянен автоматичен контрол на нивото в цистерната, където е съхранявана радиоактивната течност.

Сега специалистите от TEPCO проверяват останалите 350 резервоара за наличието на възможни пропуски на вода. Освен това, компанията не изключва възможността за попадане на радиоактивна вода в океана през един от дренажните канали.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари