ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Великобритания стартира крупен проект за натрупване и съхраняване на електроенергия

15.08.2013

 

Най-голямото европейско обединение за акумулиране на електроенергия се открива във Великобритания. Този проект обединява такива компании, като S & C Electric, Samsung SDI и Younicos, и ще въведе е експлоатация литиево-йонен акумулатор с капацитет 6-10 MWh във водещата подстанция Бедфоршир. Главната цел на проекта е да се оцени икономическата ефективност при съхраняването на електроенергия – част от “Въглеродния план” на Великобритания (Carbon Plan).

Компаниите твърдят, че този проект може да икономиса повече от 9 милиона долара в сравнение с традиционните решения за замяна на електропроводи и трансформатори. За разлика от много други региони, либерализацията на пазара на електроенергия в страната е насочена към съкращаване на въглеродните производства на електроенергия. Като резултат фирмите получават възнаграждение за по ефективно използване на наличните активи, а не просто чрез добавяне на физически активи.

Вместо да служи само за съхраняване на енергията, когато не е необходима, проектът под название «Smarter Network Storage» ще балансира поривите на вятъра и на другите ВЕИ и ще опрости ограничаването на максималното натоварване. Акумулаторът за натрупване и съхраняване на електроенергията си остава скъпо устройство, и ако цените не паднат, той ще трябва да изпълнява веднага още няколко функции, за да стане рентабилен. Като предоставя допълнителна помощ на енергийната система, хранилището трябва да дава възможност за получаване на допълнителни доходи на пазара на електроенергия.

Великобритания планира да има 15% ВЕИ до 2020 година, въпреки, че Шотландия има много по-инвестиционна цел – 100% възобновяема енергетика до 2020 година.

Освен това, сгъстеният въздух и ПАВЕЦ, който са най ефективни акумулиращи системи за големи количества електроенергия, са трудно-достъпни поради високите инвестиционни разходи.

Обаче и във Великобритания, и други региони се строят високоинтелигентни ВЕИ, което съществено подобрява обстановката при дадената ситуация.

“Основните проблеми в енергийната система, породени от декарбонизацията в страната могат да бъдат решени за сметка на способността на акумулаторите да повишават устойчивостта на енергийната система”, – казва Ендрю Джонс от S & C Electric Europe. “Но в момента има ограничено количество такива голямо-мащабни енергийни проекти, което пречи на решаването на проблемите”.

Проектът получи 20,27 милиона долара от Отдела по управление на пазара на газ и електроенергия на Великобритания (Ofgem), който управлява фонда за мрежите с низко използване на въглерод (The Low Carbon Networks. LCN). Общата стойност на проекта, разчетен за четири години е 28,7 милиона долара.

Възможно е проектът «Smarter Network Storage» да се окаже най-големият в Европа, но в началото на тази година, Япония съобщи за проект на акумулатор с капацитет 60 MWh. Разходите по проекта се планират на 300 милиона долара. Очаква се въвеждането му в експлоатация да стане до 2025 година.

 

По материали на IEEE Spectrum.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2013/v-velikobritanii-zapuskaetsya-krupnyi-proekt-nakopleniya-khraneniya-energii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари