ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На четвърти блок на Калинската АЕЦ са доставени подвижни дизел-генератор и помпена установка

30.11.2011

 

 

 

 

На четвърти блок на Калинската АЕЦ са доставени подвижен дизел-генератор с мощност 2 MW и подвижна помпена установка ПНУ 90/150.

 

Те бяха изпратени от ОАО «Волжский дизель им. Маминых» в рамките на реализацията на специалните мероприятия, които са били разработени от Концерна още през пролетта в съответствие с препоръките на Правителството на РФ след събитията на АЕЦ “”Фукушима” в Япония.

 

Тогава в ОАО «Концерн Росэнергоатом» са били създадени щабове и работни групи за анализ и  подготовка на списък от сценарии за възможно развитие на нещатни ситуации на руските АЕЦ с ответни мероприятия, изключващи въздействието на последствията от нещатните ситуации върху населението и околната среда.

 

Резултатите от работата са обобщени в “Аналитичен отчет за разглежданите сценарии на въздействие на аномални външни събития на АЕЦ в Русия”.

 

В съответствие с този отчет за закупуване от атомните електроцентрали е бил подготвен списък на необходимото оборудване, предназначено за повишаване на устойчивостта на АЕЦ към екстремални въздействия.

 

Подвижната дизел-генераторна станция е резервен източник за аварийно електроснабдяване на консуматорите от системите важни за безопасността на енергоблоковете на АЕЦ, а подвижната помпена установка е предназначена за подаване на питателна вода (подпитка) в парогенераторите.

 

До сега с такива дизел-генератори бяха снабдени само Нововоронежката и Колската АЕЦ, а до май 2012 година Концерна «Росэнергоатом» планира да снабди всичките 32 енергоблока на руските АЕЦ.

 

Източник: Центр общественной информации Калининской АЭС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари