ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Шистовият газ се превръща в реален конкурент на ядрената енергия

12.08.2013

 

 

Шистовата революция в САЩ удари още един сегмент от енергийния пазар в страната. Поради ниската цена на алтернативното гориво френската компания EDF е взела решение да продаде дела си от американската CENG, която е собственик на няколко атомни електроцентрали.

Специалистите от “Росатом” потвърдиха, че евтиният шистов газ действително се превръща в реална заплаха за ядрената енергетика.

Компанията EDF е готова да продаде делът си в американската CENG, защото конкурентно-способността на атомните централи, собственост на предприятието, е намаляла във връзка с падането на цените на шистовия газ. Атомните електроцентрали вече на са в състояние да се конкурират с евтиното гориво.

Засега това положение на нещата е актуално за главно за ядрената енергетика в САЩ, обаче шистовата революция започва да оказва влияние и на други пазари, признават от “Росатом”.

От EDF отбелязват, че сега обстоятелствата се нареждат съвсем неблагоприятно за ядрената енергетика, която отстъпва позиции на “свръх-конкурентния” шистов газ.

Към днешна дата CENG управлява 5 АЕЦ в САЩ с обща електрическа мощност 3,9 GW. Намерението на френската компания е да продаде 50% от акциите на предприятието, които закупи през 2009 година.

Специалистите отбелязват, че действително цените на природния газ в САЩ действително са значително по-ниски, отколкото в останалите региони на планетата. Например, през юни на суровинната борса Henry Hub шистовият газ се е продавал на цена 140-150 долара/1000m3, докато Япония купува втечнен газ по 600 долара/1000m3 .

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/07/31/slancevaya-revolyciya-grozit-atomnoj-energetike/#axzz2acgfsrvv

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари