ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика губи подкрепата на населението

29.11.2011

 

 

На 25 ноември Bbc.co.uk огласи анкета, проведена съвместно от BBC и организацията GlobeScan, която показва, че ядрената енергетика губи популярност сред населението на болшинството от страните.

 

Като цяло само 22% от запитаните са се съгласили с твърдението, че “ядрената енергетика е сравнително безопасна и е важен източник на електроенергия, затова трябва да се строят повече нови АЕЦ”.

 

Ето две експертни мнения изказани в предаването:

 

Дъг Мюллер – председател на GlobeScan:

 

“Отсъствието на влияние на ядрената катастрофа на Фукушима върху общественото мнение в САЩ и Великобритания е любопитно даже и за това, че е в разрез с растящото недоволство по повод на строителството на нови АЕЦ в повечето страни. Политиците трябва да уважават общественото мнение, но трябва да уважават и фактите, а фактите говорят в полза на ядрената енергетика. След Фукушима АЕЦ ще станат по-безопасни”.

 

Джон Ричи – генерален директор на световната ядрена асоциация:

 

“Представителят на енергийната група при Грийнпийс Ян Беранек твърди, че болшинството от населението не просто вярва, че възобновяемите източници на енергия заедно с енергоспестяващите технологиимогат да заменят въглищата и ядрените реактори. Това е неопровержим факт, получаващ потвърждение от надеждни източници. Ядрената енергетика е относително неголям отрасъл с огромни икономически, технически, екологични и политически проблеми и аварията във Фукушима напомни на целия свят за потенциалния риск от ядрените реактори.”

 

Източник: Bbc.co.uk/russian

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари