ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Стойнев: Още плащаме милиони за АЕЦ „Белене“

31.07.2013

 

Той заяви, че търговският договор между НЕК и руската страна не е прекратен

 

„Продължават да се плащат конкретни милиони на руската страна за АЕЦ „Белене“, въпреки че през март 2012 година е взето решение да бъде прекратено изграждането му“. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Той поясни, че въпреки взетото решение от парламента не означава, че търговският договор между НЕК и руската страна е прекратен. По думите му тогавашното правителство не взело абсолютно никакви мерки, за да се водят преговори за прекратяване на договора.

„Взето е решение от парламента за замразяване на проекта, но между двете търговски фирми е взето решение те да продължават“, заяви Стойнев. „Управлението на ГЕРБ не е намерило за необходимо да бъдат прегледани търговските отношения между НЕК и „Росатом“. Те просто не са свършили работата и някой е прибрал 385 млн. лева на гърба на българските данъкоплатци“, коментира енергийният министър.

Според него – в момента е важно държавата, НЕК и „Росатом“ да си позволят нужните средства, за да бъде прекратен договора и да не продължава това изтичане на финансови средства.

Зам.-председателят на комисията по енергетика Магдалена Тошева коментира, че тази информация е бомба, защото от една година се говори, че АЕЦ „Белене“ е зачеркнат, а се оказва друго“.

Източник: http://meganews.bg/България/Политика/НовинаПолитика/tabid/335/ArticleId/253213/.aspx

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19