ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Марсоходът на NASA – „Curiosity“ е снабден с най-модерната космическа ядрена система за електрозахранване

28.11.2011

Както ви обещах в съобщението за старта на ракетата “Аtlas-5”, публикувам тази статия за да обясня причината – един ядрен сайт да се занимава с космическа тематика. 

 

 

 

Марсоходът „Curiosity“(„любопитство / любознателност“)

 

Най-новият марсоход на NASA – „Curiosity“, който замина на своята междупланетна мисия на 26 ноември 2011 година е комплектован с ядрена батерия, която да подържа топлината във вътрешността на марсохода и да му осигури електрозахранване в продължение на 14 години.

 

Марсоходът  “Curiosity“ е голяма мобилна лаборатория, която ще изследва повърхността на Марс около мястото на кацането – кратера Гейл.

 

Той е около два пъти по-голям по размери и с 5 пъти по голяма маса, в сравнение с двата предишни марсохода „Spirit“ и „Opportunity“.

 

Curiosity е първият всъдеход, снабден със специална машина за пробиване на твърди породи, като резултатите от анализа им ще се предават веднага на Земята.

 

След отделянето от ракетата носител на космическия апарат му предстои да измине 204 милиона километра.

 

По време на полета ще работи слънчева батерия с площ 12,8 м2 за захранване на навигационните и свързочни системи, а ядрената батерия ще подържа определената критична температура. 

 

Вече “кацнал” на Марс, всъдехода ще функционира изцяло за сметка на ядрената батерия. Първоначално програмата за работа е разчетена на 89 седмици необходими за извършване на основните научни дейности, но има голям шанс този срок да бъде продължен, защото ядрената батерия може да обезпечи с енергия работата му в продължение на 14 години.

 

Ядрената батерия на новия марсоход „Curiosity“ е първият екземпляр от новата технология, разчетена да се използва в много следващи мисии. Тя е конструирана на базата на твърдотелни термодвойки (термоелектрически елементи), които произвеждат електричество за сметка на устойчивата енергия от разпадането на плутоний-238.

Плутония се намира във вид на оксид с маса 4,8 килограма. Устройството е оформено като модул и в бъдещите мисии могат да се съединяват по няколко за получаване на още по-голяма мощност.

Батерията е съставена от 8 плутониеви източника, като всеки от тях има собствена опаковка и защита. По тази причина общата маса е 48 килограма, но излизането от строя на някой от елементите не проваля функционирането на батерията като цяло. Консумацията на „Curiosity“ е около 2,7 kWh за денонощие, а слънчевите батерии при условията на Марс могат да осигурят само 1 kWh на ден. Външната конструкция на батерията е оформена като радиатор, чрез който се осъществява пасивно охлаждане, ако топлината не необходима.

 

Както съобщава NASA, освен производството на електроенергия за функциониране на марсохода, батерията ще има още една важна функция – в продължение на 40 години ще защитава апарата от космическия студ, поддържайки необходимата вътрешно-корпусна температура.

 

 

Някои от многобройните “оръдия” на марсохода

 

NASA заедно с Министерството на енергетиката на САЩ (разработчик на батерията) заявяват, че имат намерение “да продължат успешно безопасното и внимателно използване на радиоизотопните енергийни системи за мирно усвояване на Космическото пространство в интерес на цялото Човечество”.

 

 

 

монтиране на батерията

 

Тестването на батерията преди нейната окончателна опаковка е било извършено през юли 2011 година в лабораторията за реактивни двигатели на NASA.

 

Космическият апарат със всъдехода е поставен във връхната част на ракетата носител, която излетя на 26 ноември. През август 2012 година се очаква „Curiosity“ да “кацне” на Марс.

 

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/

Предлагам ви да разгледате внимателно следващия материал на  информационната агенция “РИА НОВОСТИ”:

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари