ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проф. Атанас Тасев: ДКЕВР е приложил касапски подход при новия модел за ценообразуване

29.07.2013

 

 С цел да се балансира енергийната система Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е приложила хирургически, дори в отделни случаи касапски подход при формирането на новия модел за ценообразуване. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев по отношение на новия модел за ценообразуване на електроенергията, който трябва да влезе в сила от 1 август. „С новия модел, който предложи, ДКВЕР е изпълнил една политическа задача. Регулаторът обаче е вдигнал „червения картон” на политиците и казва – „Сега се справихме, но догодина едва ли.””, коментира енергийният експерт. Проф. Тасев определя новия модел като „касапски”, заради намаляването на нормата на оборотния капитал  на централите. „АЕЦ „Козлодуй” е предложил например 400 млн. лева, а одобрената норма от ДКЕВР е около 50 млн. лева”, отбеляза експертът и коментира, че с тази мярка за ограничаване на нормата, ако дружествата са привлекли капитал, те не могат да обслужват лихвените си равнища.

 По думите на проф. Атанас Тасев друго доказателство за това, че при новия модел се прилага метод на рязане, а не метод на оптимизация, е намаляването на нормативно признатите загуби на ЕРП-та, които по този начин нямат възвръщаемост. „Да, комисията ги притиска от едната страна, но от друга страна те ще намерят компенсации. Компенсацията е в това, че няма да се направят нужните инвестиции”, посочи проф. Тасев и добави, че в момента сме свидетели на критична инфраструктура, която изисква именно инвестиции. „Този хирургическия, касапски подход може да повиши аварийността на системата, а резултатите от това ще бъде колосални”, коментира проф. Тасев. Според него – с този нов модел държавният регулатор решава един проблем, но отваря много други. Енергийният експерт отбеляза още, че средствата от фонд „Въглероден фонд” в размер 500 млн. лева , на които регулаторът разчита, е недостатъчен.

http://www.focus-news.net/?id=n1810775

Tags: , ,

One Response to Проф. Атанас Тасев: ДКЕВР е приложил касапски подход при новия модел за ценообразуване

  1. TSO on 29.07.2013 at 18:40

    Нормален подход с използване на описаните от Дарвин закономерности. Ще оцелеят само жизнеспособните видове.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари