ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ втвърдяват санкциите срещу Иран

28.11.2011

Администрацията на САЩ въведе санкции срещу 11 компании и частни лица, свързани с нефтохимическия сектор на Иран се казва в изявление на президента на САЩ Барак Обама.

 

В него се подчертава, че САЩ са предприели стъпки “за увеличаване на цената, която Иран ще плати за своите действия”. Президента добавя още, че новите санкции за първи път са насочени срещу нефтохимическия сектор на Иран.

 

Според американския лидер, мерките са призвани да забранят снабдяването на този отрасъл със стоки, услуги и технологии. Тези които бъдат въвлечени в подобни дейности ги очаква наказание.

 

В изявлението се отбелязва, че по такъв начин ”се разширяват санкциите спрямо енергийния сектор, затруднявайки Иран да поддържа и модернизира нефто-газовия си отрасъл”.

 

Обама също заявява, че американските власти са направили “съществена стъпка, като за първи път обявяват целия банков сектор, включително и централната банка на Иран, като заплаха за правителствата и финансовите институции, които сътрудничат с тях”.

 

Санкциите бяха въведени спрямо редица концерни, подозирани в “производство на гориво за иранските ядрени реактори”, “предоставяне на материали свързани с обогатяването на уран” и “придобиване на материали и технологии, необходими в програмите за разработване на ядрено оръжие и балистични ракети”. Освен това, санкциите засягат още 5 компании и частни лица.

 

 От своя страна, държавния секретар на САЩ Хиллари Клинтън заяви, че САЩ призовават останалите страни да се откажат от доставките на иранската нефтопреработваща промишленост и да си намерят други доставчици.

 

Като съобщи AtomInfo.Bg, съвета на управляващите на МААЕ на 18 ноември прие проекта за резолюция относно иранската ядрена програма, подготвен от “шесторката” международни посредници. Авторите на резолюцията призовават Иран да отвори достъпа на експертите на агенцията до ядрените си обекти и настояват за активизиране на сътрудничеството между Иран и МААЕ.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари