ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Земетресенията в САЩ са провокирани от енергетиците?

25.07.2013

 

Американските учени успяха да разгадаят причините за постоянното разтрисане на страната от малки земетресения, който от началото на XXI век наброяват годишно повече от 100. Те са провокирани от съвременните технологии за добив на шистов газ по метода на хидравлично разбиване, когато воден разтвор на химикали се изпомпва в добивния хоризонт под много високо налягане. Своя принос за “тремора на земята” също дават и геотермалните кладенци.

Независимо от това, че през последните две десетилетия на територията на САЩ не е имало големи земетресения, такива, например, каквито станаха в Япония, Чили и на Суматра, започвайки от първото десетилетие на новия век, страната беше залята от малки тектонични катастрофи.

В сравнение с периода 1967-2000 година, когато сеизмичните служби са регистрирали средно годишно по 21 земетресения, сега броят им е нараснал до 10 пъти. Например, през 2011 година е регистриран рекорд –  за една година на територията на САЩ са регистрирани почти 200 малки подземни труса!

Не може да се твърди, че всичките са били безобидни. През ноември 2011 година в Оклахома стана земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер, в резултат на което са пострадали 14 къщи и двама души. През същата година са регистрирани още няколко труса с магнитуд над 5 (големи разрушения и жертви, за щастие, не е имало). И което е любопитно – всеки от изследвалите тези “малки” земетресения отбелязва, че броят им значително се е увеличил на изток и в централните части на Америка – райони винаги считани за сеизмично-спокойни. А в западната част на страната, където се намират най-опасните разломи, е било доста тихо – по три-четири незначителни труса в година.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари