ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – АЕЦ “Трикастен” – полицията задържа 29 активисти на Greenpeace

16.07.2013

Почти 30 активисти на Greenpeace са задържани на територията на АЕЦ “Трикастен” във Франция, където в понеделник сутринта имаше протестна акция с искане да се закрие ядрения обект, съобщават местните СМИ позовавайки се на изявление на френското Министерство на вътрешните работи (МВР).

Отначало се съобщаваше, че са арестувани 5 активисти, “а още 20 са локализирани и се намират под контрол”. Сега броят на задържаните на 29 души.

Заедно с това, по данни на агенция Франс Пресс, френскитре власти обсъждат възможностите за втвърдяване на санкциите, които ще бъдат приложени към протестиращите еколози. Според представителите на МВР и министерството на екологията на Франция, фактът, че сутрешната акция е била квалифицирана като “вмешателство в частен имот и живот” е “явно недостатъчно” за наказване на участниците в акцията.

 

 

В понеделник сутринта участниците в акцията прожектираха на една от стените на обекта слайд отразяващ пукнатина в съоръжението и надпис “Трикастен – ядрен инцидент”. Освен това те са опънали транспарант с надпис “Франсуа Оланд – президент на катастрофите”. По този начин активистите призовават президента на страната да затвори централата, която е една от най-старите в страната. В изявление на Greenpeace се казва, че по конструкцията на първи блок са открити повече от 20 пукнатини.

В началото на юли в трансформатора на спреният енергоблок на централата е станал взрив и пожар. Компанията Electricite de France (EDF), оператор на централата, заявява, че инцидентът е станал в неядрената част на обекта и не е имал никакви радиационни последствия за околната среда и населението.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари