ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бразилия има намерение да разшири ядрено-енергийната си програма

26.11.2011

Канадският вестник The Globe and Mail съобщава, че Бразилия, въпреки наличието на обширна мрежа от ВЕЦ и нефтени ресурси, има намерение да разшири своята ядрено-енергийна програма и да заеме водещи позиции в света по строителството на АЕЦ.

 

На страна с бързо развиваща се икономика, положителни демографски показатели и ръст на средната класа от населението, все повече употребяващо електроенергия са необходими все повече енергоресурси.

 

Сега бразилската ядрено-енергийна програма предвижда строителството на още осем АЕЦ, за които вече се обследват площадки.

 

Най-големите световни ядрено-енергийни компании, като Areva, GDF Suez и др., проявяват огромен интерес към Бразилия и планират да разширят своя бизнес по доставките на тежко ядрено оборудване.

 

 

В момента само 3% от елекртоенергията се произвежда от единствената в страната АЕЦ “Ангра” с два блока с обща електрическа мощност 2000MW, разположена до Рио-де-Жанейро. Там се строи и трети блок от 1400MW, като пускането му в експлоатация е планирано за 2015 година.

 

Развитието на ядрената енергетика предполага и развитие на урано-добивната промишленост, като се планира производството на уран да нарасне шест пъти. Планирана е инвестиция от 1,8 милиарда долара за построяването на два нови завода за обогатяване на уран.

 

В тази връзка министърът на природните ресурси и енергетиката на Бразилия Едизао Лобао заявява, че притежавайки огромни запаси от уран, страната може да обезпечи всички стадии на ядрено горивния цикъл (ЯГЦ).

 

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2011/11/21/28867

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари