ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – TEPCO – Концентрацията на радиоактивни вещества в подпочвените води на АЕЦ “Фукушима-1” е 1000 пъти над нормата

07.07.2013

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” TEPCO е фиксирала рекордно ниво на съдържание на радиоактивни елементи в подпочвените води. Пробите са взети от един от техническите кладенци на територията на централата. Това се казва в съобщение на компанията публикувано в петък.

 

 

Пробите на подпочвената вода са взето от новия технически кладенец, разположен само на 25 метра от бреговата линия и в съседство с турбинната зала на втори енергоблок. Анализите на специалистите показват, че съдържанието на радиоактивни изотопи, в това число и 90Sr, е около 900 хиляди Bq/dm3 (бекерела на литър) течност. По този начин, нивото на стронция в подпочвените води превишава максимално разрешената от японското правителство норма хиляди пъти.

Като в документа се отбелязва, че пробите взети на 1 юли от друг технически кладенец, разположен само на 30 метра от новия, са показали около 4,3 хиляди Bq/dm3течност.

Засега причините за това значително повишаване на съдържанието на радиоактивни изотопи в подземните води не са известни.

За първи път данни за превишаване на нормите за съдържанието на стронций и тритий в подпочвените води около втори блок на централата са били обнародвани на 19 юни. Тога пробите на водата от кладенеца, специално изкопан за контролиране на нивото на радиацията в подпочвените води са били: 90Sr – 90 до 1000 Bq/dm3 , а на тритий (тежък водород) – 500 хиляди Bq/dm3 . след това на територията на централата са изкопани още 4 технически кладенци за мониторинг на нивото на съдържанието на радиоактивни вещества в подпочвените води.

В края на юни TEPCO също фиксира повишаване на съдържанието на тритий в морската вода в близост до централата. Пробите взети в морето на около 25 метра от брега, са показали съдържание на тритий около 1,1 хиляди бекерела на литър (Bq/dm3).

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари