ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ планира да привлече чуждестранни специалисти за работата над горивото ТВС-К

10.07.2013

 

ОАО „ТВЭЛ“ планира  да разшири привличането на чуждестранни научни и инженерни екипи за работа по горивото западен дизайн „ТВС-Квадрат“ (ТВС-К), съобщи за работата РИА Новости старшият вицепрезидент на компанията Василий Константинов.

 

 

“Привличането на професионалисти, специалисти по ядрено гориво за западните реактори – това е перспективно. Ние с такива хора и институти, които работят на запад и се занимават с лицензиране на сплавите и квалифицирането на ядреното гориво, контактуваме и планираме активно да разширяваме кръгът от научни и инженерни екипи по „ТВС-Квадрат“, – каза той в кулоарите на „Атомэкспо-2013″.

В основата на конструкцията на „ТВС-Квадрат“ е положен многогодишния опит в разработването, производството и експлоатацията на ядрено гориво за реакторите ВВЭР-1000. В частност , при ТВС-К са използвани изпробвани и утвърдени в горивните касети за реакторите ВВЭР-1000 конструктивни решения по каркаса и дистанциращите решетки, които позволяват да се повиши експлоатационната надеждност на ядреното гориво за PWR. Като конструктивни материали в ТВС-К се използват съвременни руски сплави на базата на цирконий.

 

 

ТВЭЛ планира до края на 2013 годна да произведе няколко сборки „ТВС-Квадрат“ за опитна експлоатация в рамките на договора с шведската компания Vattenfall Nuclear Fuel АВ.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари