ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Драгомир Стойнев: Темата „Белене” вече не трябва да се коментира, защото може да навреди на страната

18.06.2013

 

Темата „Белене” вече не трябва да се коментира, защото може да навреди и на код „риск” на страната. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на въпрос от страна на граждански организации и протестиращи за позицията на правителството към АЕЦ „Белене”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Всяко политическо изказване за АЕЦ „Белене” може да бъде заведено в арбитража и да се ползва като доказателство, каза Стойнев. Той помоли и политическите опоненти темата АЕЦ „Белене” вече да не се коментира. „Каквото можа – видя се, направи се, но оттук нататък наистина да не продължаваме да коментираме тази тема”, каза Стойнев.

 Състоянието на енергетиката е действително тежко и всички държавни фирми имат огромна задлъжнялост. В събота Драгомир Стойнев е посетил „Мини Марица” – Изток и се е убедил, че този стратегически обект за националната сигурност е воден целенасочено към фалит в последните четири години и нормално хората да бъдат притеснени.

Основна цел е да се влее ликвидност в системата, тъй като в енергетиката и цялата икономика има междуфирмена задлъжнялост. Има опасност да останем без електроенергия ако натоварим мощностите, които не са модернизирали в последните четири години и половина, каза още Драгомир Стойнев.

Относно разсекретяването на договорите с фотоволтаичните централи, той каза, че не може на всички такива централи да бъдат разсекретени, защото трябва да го има и тяхното съгласие. Тези договори са законни, защото така е позволявал законът, но те са направени в ущърб на българското общество.

Ние искаме да внесем законодателни инициативи в енергийния сектор тази седмица и се надявам да имаме нужната подкрепа от всички парламентарни групи, така че да променим тенденциите.

Докато аз съм министър ще се боря да има най-ниски цени на електроенергията.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1795426

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19