ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ЧАЕЦ – нов саркофаг над четвърти блок

20.06.2013

 

 

Строителството в Украйна на нов саркофаг над разрушения четвърти блок на Чернобилската АЕЦ набира скорост. В това се е убедил кореспондентът на DW Евгений Тейзе.

Строителната площадка напомня мравуняк: на където и да погледнеш – навсякъде работници и техника. Няколко стотици строители работят почти денонощно – на две смени по 10 часа. Това са украинци, руснаци, азербайджанци, немци, французи, турци, италианци и филипинци. В този шумен “Вавилон” всички прекрасно се разбират с помощта на езика на жестовете. На пръв поглед, това строителство малко се различава от други мащабни проекти. Ако не бяха дозиметрите на врата на всеки и известният по целия свят саркофаг над четвърти блок на ЧАЕЦ, човек може да си помисли, че тук се строи един от обектите на Олимпиадата в Сочи.

Поставянето над построения след аварията през 1986 година саркофаг на арка или, както официално я наричат, “нов безопасен контейнмънт”, само изглежда обикновена работа. Тук винаги трябва да си на щрек – във всеки момент е възможно да се чуе сигнал за тревога. Затова всеки работник разполага с респиратор.

За това, че рискът от радиоактивно заразяване в близост до разрушения реактор е реален, наскоро напомни случилата се авария. През февруари на неколкостотин метра от строителната площадка се събориха около 600 m2от покрива над машинната зала на авариралия 4 блок. “На нас ни провървя, че времето беше влажно, и значително изхвърляне на радиоактивен прах не се получи, казва един от ръководителите на проекта за построяване на арката Виктор Зализецкий. – Ако това беше станало през лятото в горещо и сухо време, последствията щяха да бъдатб съвсем различни”.

 

Внимание, радиация!

Нивото на радиацията в близост до разрушения реактор на ЧАЕЦ сега е стотици пъти по-ниско, отколкото веднага след аварията. Все пак радиационния фон в пъти превишава нормата, допустима за човека. Затова строителите работят на обекта не повече от 15 дни месечно. Подготовката на строителната площадка за относително безопасна работа не е било проста работа.

На площ колкото около 8 футболни игрища се наложило да се отнеме слоят почва заразена с радиация. На някои места се е наложило изкопаване и извозване на грунда от дълбочина до 4 метра. Сега площадката на новото укритие е защитена от излъчване през земята чрез дебел слой бетон.

На най-голяма опасност са изложени тези, които работят непосредствено под стените на стария саркофаг. Тук се работи по 2-3 часа. Тук се подготвя изливането на фундамента на бъдещото технологично здание, а също зданието за управление и контрол на арката, която ще покрие стария саркофаг.

 

Заданието е да се победи времето

След аварията на АЕЦ през април 1986 година се появиха различни предложения, как да се постъпи с разрушения четвърти енергоблок.

Предлагаше се построяването на бетонна “Хеопсова пирамида” или да се свали блока под земята на дълбочина няколко километра, спомня си немският инженер Норберт Молитор (Norbert Molitor). Той координира работата на групата експерти, които са разработили проекта на “контейнмънта”.

“Всички идеи не отговаряха на главното изискване, за което аз настоявах от самото начало, – новото укритие трябва да отговаря на изискванията за ядрени хранилища”, – обяснява Молитор. И добавя, че това означава надеждна защита за стотици и хиляди години. Доколкото не беше намерен нито един подобен вариант, беше решено да се строи временно, макар и за по-дълъг период съоръжение.

Новият саркофаг е разчетен за 100 години. За този период, се надяват политиците и учените, ще се намери решение на проблема с погребването на РАО. Експертите съвсем наскоро започнаха да разработват плановете за демонтаж на конструкцията на стария обект “Укритие”, – разказва Виктор Зализецкий. Но кой ще ги финансира засега не е ясно. Според неговото мнение тези разходи ще са за сметка на Украйна, а не на международната общност.

 

От къде ще дойдат парите? 

Норберт Молитор добре знае, колко сложно беше за се търсят пари за ликвидиране на последствията от аварията на ЧАЕЦ. Той сам е организирал донорски конференции, в резултат на който са събрани 980 милиона долара за построяване на арката над стария саркофаг.

Немският експерт не се наема да прогнозира, колко бързо ще е възможно да се реши чернобилският проблем. “Аз изхождам от разбирането, че това ще струва много пъти повече, отколкото новият безопасен контейнмънт”, – признава Молитор.

След 2015 година, когато строителството на арката трябва да бъде завършено, Украйна ще се изправи пред нов голям проблем – разходите за експлоатация на гигантския обект. Киев за сега няма договореност с международната група от донори за финансирането им.

Източник: dw.de

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари