ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДКЕВР: Нямаме възможност да преустановим изкупуването на енергията, произведена от ВЕИ

14.06.2013

 

 

В момента ДКЕВР нямаме възможност нито да не разгледаме доклада за формиране на цената на зелената енергия, нито да преустановим изкупуването на енергията, произведена от възобновяеми източници. Това каза на пресконференция Анжела Тонева, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Много е трудно, и почти невъзможно, както вече се видя в последните месеци, да се прави само с регулаторна политика чрез цената да се постигат целите по отношение на ВЕИ-производствата. Те са в правото си да отстояват своите искания така, както ги виждат от тяхна гледна точка. Необходимо е да се съобразят абсолютно всички факти и обстоятелства, намаленото потребление и всичко останало в страната”, каза тя.

 Димитър Димитров от Комисията посочи, че не трябва да забравяме „Трите 20”, които също трябва да спазваме като членове на ЕС, и за чието изпълнение предстои да научим новите факти в края на годината. „Трите 20 касаят“ от миналата година не крайни продажби и крайно потребление, а касаят първичен енергиен ресурс, посочи Димитров. Това означава, че ще бъде контролиран изразходваният първичен енергиен ресурс, посочи той. По негови думи – всички кондензационни топлоелектрически централи оползотворяват до 40 – 45% от първичния енергиен ресурс, а всички комбинирани електроцентрали – над 80% от първичния енергиен ресурс. Подробните цифри и предложенията за цени, ще бъдат публикувани на страницата на ДКЕВР.

Има една асиметрия в информацията и тя се дължи на това, че законът за енергията от възобновяеми източници предвижда една част от тези възобновяеми източници да се присъединяват даже без становища до 5 киловата, а до 30 киловата за слънчеви инсталации и до 1.5 мегавата от биомаса и водноелектрически централи безпрепятствено да се присъединяват, каза Еленко Божков, член на ДКЕВР.

 Той каза, че според решение на министъра на икономиката и енергетиката от миналата година, няма необходимост за присъединяване на нови мощности, но става дума за големите инсталации, над 1.5 мегавата.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1793844

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари