ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – презентация на безпилотни летателни апарати за радиационен мониторинг

02.06.2013

 

 

В периода 14-17 май 2013 година в седалището на МААЕ във Виена се проведе консултативно съвещание по технологиите за мониторинг на околната среда. Основна тема на съвещанието беше използването на безпилотни летателни апарати (БПЛА) за целите ма радиационния мониторинг.

 

Консултативното съвещание беше организирано от Физичната секция на МААЕ в рамките на Плана за действия на МААЕ по ядрена безопасност, една от целите на който е осигуряването на постоянна защита на хората и околната среда чрез съдействие при използването на наличния опит и технологии за мониторинг на околната среда. В съвещанието участваха специалисти по екологично картиране и БПЛА от Германия, Япония, Швейцария и САЩ.

 

 

През 4-те дни на съвещанието специалистите представиха доклади за опита си при използването на БПЛА, технологията на детектиране, включително и мобилни гама-спектрометри. Специалистите съпоставиха потребностите на проекта със съществуващите в момента на пазара технологии на БПЛА и за детектиране.

По време на съвещанието се проведе презентация на образци на БПЛА.

“Подобно зрелище не се вижда толкова често в седалището на МААЕ във Виена. Под грохота на 6-те си мотора апарата с дистанционно управление излита над главите на сътрудниците и гостите, след което облита предварително указаната траектория”, – описва това събитие кореспондентът на британския сайт ndreport.com.

 

 

БПЛА, снабдени със система GPS и акумулатори произведени по технологията за смартфони, мога да запълнят същественият пропуск между наземните изследвания и пилотируемите въздушни инспекции. Те вече се използват за други видове мониторинг на околната среда, например, за химически замърсявания.

“БПЛА мога да се използват за екологично картографиране на трудно-достъпни обекти, където е нереално да се отправят хора”, – казва Ралф Бернд Кайзер, ръководител на Физичната секция на МААЕ.

По време на съвещанието са обсъдени детайли от техническото задание относно параметрите за използване на БПЛА за мониторинг на околната среда. Изработените препоръки ще бъдат представени на следващото съвещание с участието на заинтересованите страни, което ще се проведе в Япония. Според резултатите от него ще бъдат разработени конкретни проекти на БПЛА, най-подходящи за указаните специфични задачи.

 

 

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2013/05/29/41898

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари