ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БНТ “Денят започва” – Пламен Орешарски за проекта АЕЦ “Белене”

31.05.2013

 

Има шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ „Белене”. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в предаването „Денят започва” на БНТ.

 

 

 „Гледам на АЕЦ „Белене” като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност е редно да се мисли за реализация, ако няма не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни. Искът е за 2,5 млрд. лева. Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор”, обясни Орешарски.

 Министър-председателят каза още: „От погледа, който имам върху енергетиката като система оставам с твърдото убеждение, че има нужда от ребалнасиране както по отношение на енергийния микс, така и на всички участници с енергийната система”.

 Орешарски посочи, че закриването на Българския Енергиен холдинг – БЕХ е второстепенна по фискалност мярка и допълни – „Трябва специалистите да изработят до няколко седмици план за ребалансиране на енергетиката и тогава ще ви запознаем с плана”.

 За социалната политика и работните заплати, Орешарски обясни, че имат амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, до края на мандата. „За пенсиите, ще се опитаме да възстановим така нареченото „швейцарско правило“ – автоматично индексиране на пенсиите“, каза още той.

http://www.focus-news.net/?id=n1788767

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари