ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възможно е МААЕ да не открие нищо в иранския военен обект Парчин поради изчистване на следите

31.05.2013

 

 

Възможно е представителите на МААЕ, ако бъдат допуснати в иранския военен обект Парчин, да не намерят никакви доказателства за извършвани там ядрени изпитания, доколкото иранските специалисти са премахнали всички следи от ядрени материали, съобщава агенция Франс Пресс, позовавайки се на заместник-генералния директор на МААЕ и главен преговарящ по иранския ядрен проблем Герман Накертц.

Според дипломатически източници, Накертц, който се очаква да напусне своя пост в МААЕ през септември, за първи път изказва такова предположение.

“Накертц каза, че те могат да намерят доказателства за наличието на ядрен материал, но също каза, че е възможно и да не могат да го направят поради почистването на обекта”, – цитира агенцията думите на дипломат пожелал анонимност.

Според публикуваният преди седмица доклад на МААЕ, на военния обект Парчин такива (ядрени) дейности се извършват.

Според мнението на експертите на агенцията, в Парчин е възможно да се извършват изпитания, свързани с ядрената програма . МААЕ засега безрезултатно иска достъп до този обект. Иран твърди, че базата в Парчин е чисто военен обект, нямащ отношение към ядрената програма на страната, и, следователно, не влиза в списъка на обектите, подлежащи на инспекции от МААЕ.

САЩ, а също някои други западни държави и Израел подозират Иран в разработване на ядрено оръжие под прикритието а мирна ядрена програма. Техеран твърди, че ядрената му програма е насочена изключително за задоволяване на нуждите на страната от електроенергия.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари