ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Създадени са най-мощните, за момента, литиеви микро-акумулатори

29.05.2013

 

Американски инженери са разработили литиеви микроакумулаторни батерии, които по скорост на зареждане и мощност са сравними само с най-качествените суперкондензатори. Освен това, те притежават най-висок капацитет на единица обем и маса спрямо всички химически захранващи източници. Разработката е публикувана в Nature Communications, а кратко резюме има на сайта на Университета в Илинойс.

 

 

Микроакумулаторът има сложна тримерна структура. Главните елементи катод и анод са свързани като два микроскопични гребена върху стъклена подложка. “Зъбите” на тези “гребенчета”, освен това, имат равномерна пореста структура. Анодът е изработен от сплав на никел с калай, а катодът е от манганова сол на лития.

Равномерната сложна микроструктура дава възможност реакциите на повърхността на електродите да се извършват много бързо. За сметка на това се постига голяма сила на тока, а също така много голяма мощност – до 2000 пъти по-голяма в сравнение с другите познати химически акумулатори.

По този параметър те не отстъпват на най-добрите йонистори, където изобщо не се извършват химически реакции, а енергията се съхранява между електродите на супер-кондензатора като напрегнатост на електрическото поле.

Наличните в момента захранващи източници или са способни да осигурят ток и голяма мощност за кратко време, но не могат да съхраняват голямо количество енергия. Или имат голям електрически капацитет, но не могат да “отдадат” бързо всичката запасена енергия. Авторите на тази разработка са си поставили за цел да съединят в един прибор тези две качества.

Литиево-йонните батерии се явяват като най-разпространените химически източници на захранване в съвременната електроника. Капацитетът им наскоро беше увеличен чрез използването на нанокристална структура на повърхността на анода, които действат като гъба за литиевите йони.

Източник: http://glob-news.ru/technika/3250-sozdany-samye-moschnye-litievye-batareyki.html

Tags:

One Response to Създадени са най-мощните, за момента, литиеви микро-акумулатори

  1. Veselushko on 18.07.2014 at 20:14

    Университет на Илинойс (University of Illinois), САЩ
    High Power Lithium Ion Microbatteries from Interdigitated Three-Dimensional Nanoporous Electrodes, екип от учени: James Henry Pikul, William P. King, Hui Gang Zhang, Jiung Cho, Paul V. Braun.
    Видео: https://www.youtube.com/watch?v=QOlv-Zygmuc

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари