ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Генералната прокуратура преследва НАЭК „Энергоатом“ заради Westinghouse

29.05.2013

 

Вследствие на сътрудничеството си с шведския филиал на Westinghouse държавната електрогенерираща компания НАЭК „Энергоатом“ е генерирала 114 милиона гривни загуби, съобщава Държавната финансова инспекция. (б.р. – 1 EUR = 10,5372 UAH)

 

 

Държавната финансова инспекция (ДФИ) на Украйна по време на планова ревизия на финансово-стопанската дейност на ГП НАЭК “Энергоатом” и неговите структурни подразделения е открила, че предприятието, сътрудничейки си с шведската компания Westinghouse Electric Sweden AB, е реализирала загуби на стойност 114,4 милиона гривни. Това съобщава пресцентъра на Държавната финансова инспекция.

В случая, в съответствие със сключения договор посочената компания, използвайки ядрения материал, предоставен от “Энергоатом”, е произвеждала горивни касети, необходими за работата на реакторите на ОП „Южно-Украинская АЭС“.

“През март 2012 година по време на планово-предупредителния ремонт (ППР) на посочената електроцентрала е установено, че три горивни касети (заредени в реакторите на IIи III блок) са механично повредени и са негодни за по-нататъшна експлоатация. Разходите за производството им, които ГП НАЭК “Энергоатом” е заплатила са 5,1 милиона гривни. Още почти 24,5 милиона е стойността на ядрения материал, използван за зареждането на касетите”, – се казва в съобщението.

Невъзможността да се използват посочените касети в производствения процес е довела до принудително спиране на енергоблоковете и удължаване на срока на ремонтните работи с почти 4 месеца. Загубите от това за предприятието са 84,7 милиона гривни. Компенсирането на тези средства е невъзможно, доколкото съгласно условията на договора, сключен между ГП НАЭК “Энергоатом” и Westinghouse Electric Sweden AB, такава компенсация не е предвидена.

 

 

Материалите от ревизията са предадени на Генералната прокуратура на Украйна.

Освен това, финансовите инспектори са установили, че в складовете на ОП „Южно-Украинская АЭС“ се съхраняват 84 горивни касети, получени през декември 2011 и март 2012 година от компанията Westinghouse Electric Sweden AB, на стойност 785,7 милиона гривни, които са забранени за използване съгласно съответните писма на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) и на президента на ГП НАЭК “Энергоатом”.

Източник: http://www.rbc.ua/rus/news/society/gp-energoatom-poneslo-ubytkov-na-114-mln-grn-v-rezultate-27052013133900

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари