ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов: Енергетиката у нас се нуждае от оптимизация на БЕХ и спешно преструктуриране на НЕК

29.05.2013

 

 

Оптимизация на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и спешно преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) са мерките, от които се нуждае енергийният сектор у нас. Това заяви за Агенция „Фокус” Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” и бивш председател на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

В окончателните данни от проверката на Световната банка ясно се посочва, че БЕХ трябва да бъде премахнат изцяло, тъй като пречи на прозрачността на сектора.

 „В този си вид енергийният холдинг губи смисъла на съществуването си, тъй като е необходима оптимизацията на много процеси, което обаче изисква воля”, отбеляза Николов.

По думите му – обединяване например на ремонтите в АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица 2”, както и едно общо счетоводство на всички енергийни дружества и услугите, които те извършват под шапката на БЕХ са само част от оптимизацията на холдинга.

Той обясни, че в момента БЕХ се явява като крайна инстанция за одобряване на процедури по обществени поръчки, при условие, че го няма в Закона за обществените поръчки, което трябва да се преосмисли.

Според Валентин Николов – енергетиката у нас се нуждае и от спешно преструктуриране на НЕК, като Енергийният системен оператор (ЕСО) трябва да бъде изключен от компанията.

„Не съм оптимист за сегашното структуриране и финансиране на енергетиката, но съм оптимист при бързи структурни и финансови промени и тогава енергетиката има голямо бъдеще. В този си вид, каквото и да се прави, няма да има промяна”, коментира още директорът на АЕЦ „Козлодуй” и призова и за създаването на пазар на електроенергията, който с бързи темпове да премахне регулираните цени за крайните потребители.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1788191

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари