ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шотландия – АЕЦ “Торнесс” е спряна поради огромно количество морски водорасли

28.05.2013

 

АЕЦ “Торнесс” за пореден път е спряна поради голямото количество морски водорасли в залива, които при попадане в системата за охлаждане могат просто да я запушат. Очаква се нормалната работа на централата да бъде възобновена след две седмици.

 

 

Реакторите на шотландската АЕЦ “Торнесс” са временни спрени предвид голямото количество водорасли в морето, водата от което служи за охлаждане на кондензаторите на турбогенераторите на енергоблоковете и за други технологични нужди. Специалистите са обезпокоени, че водораслите могат да запушат филтрите на входовете на помпените агрегати и по този начин да блокират притока на охлаждаща вода.

Енергоблоковете бяха изключени вечерта на 23 май за две седмици. Операторът на централата – компанията EDF Energy — публикува съобщението на следващия ден. Освен това в прес-съобщението на EDF Energy се казва, че ситуацията не представлява никаква опасност за населението и околната среда. Относно причините за увеличаването на количеството на водораслите, компанията сочи природните условия в акваторията на централата.

Работата на тази АЕЦ не за първи път се прекъсва поради морските обитатели. По аналогични причини реакторите на централата бяха спрени през 2006 година. През 2011 година поради нашествие на големи количества медузи енергоблоковете също бяха изключени.

 

Разрастването на водораслите е проблем през лятото почти за всичките АЕЦ с техническо водоснабдяване от естествени водоизточници по нашите ширини. Въпреки, че се вземат превантивни мерки, опасността винаги остава, но събитията са предсказуеми и рядко се стига до критични ситуации. АЕЦ “Козлодуй” също не е застрахована от такава напаст.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари