ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – 700 нови центрофуги за обогатяване на уран

28.05.2013

 

 

От началото на годината Иран вече е монтирал 700 модернизирани центрофуги за обогатяване на уран, предаде агенция Ассошиейтед Пресс, позовавайки се на дипломатически източник във Виена, където се намира седалището на МААЕ.

Предполага се, че става дума за центрофугите от ново поколение IR-2M. Събеседниците на агенцията уточняват, че нито едно от монтираните устройства още не функционира, а някои от тях все още са в процес на монтиране.

В края на януари Иран информира МААЕ за плановете си за монтиране на такива центрофуги на ядрения обект в град Натанзе. Съгласно последния доклад на международната агенция, обнародван през февруари, иранските специалисти са монтирали на ядрения обект 180 центрофуги IR-2М.

В началото на март ръководителят на Организацията по ядрена енергия на Иран – Ферейдун Аббаси Давани заяви, че в страната е завършено създаването на поточна линия за монтаж на 3 хиляди центрофуги от ново поколение, които идват да заменят остарелите.

Иранските власти нееднократно заявяваха, че на страната са необходими 50 хиляди центрофуги, за да се осигуряват ежегодно с ядрено гориво бъдещите АЕЦ.

Скоро се очаква да бъде публикуван поредният тримесечен доклад на МААЕ по ядрената програма на Иран

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари