ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Зелените” от Франция и Германия искат от банките на своите страни да прекратят участието си във финансирането на Балтийската АЕЦ

22.04.2013

 

“Зелените” организации от Германия и Франция, противници на ядрената енергетика, имат намерение да спрат участието на немските и френските банки във финансирането на доставките на оборудване за Балтийската АЕЦ в Калининградска област, заяви изпълнителният директор на организацията Urgewald Хеффа Шюкинг (Heffa Schucking).

 

 

“Ние знаем, че Hypovereinsbank е направила предложение за експортно кредитиране на фирмата Alstom, която иска да достави турбини за Балтийската АЕЦ. Скоро е годишнината от аварията на Чернобилската АЕЦ и на този фон ние ще разкажем на обществеността за Балтийската АЕЦ и плановете за участие на немската банка Hypovereinsbank в проекта. Ако това се окаже недостатъчно, ще започнем акции в клоновете на банката”, – каза Шюкинг пред журналистите на среща във Фонда на името на Хенрих Бьол.

 Освен натиск върху Hypovereinsbank и банковата група Unicredit, част от която е немската банка, “зелените” имат намерение заедно с френските активисти да заставят и банката Societe Generale да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ в Калининградска област.

По рано организацията Urgewald оказа натиск върху банките на ФРГ, като ги принуди да се откажат от финансиране на строителството на АЕЦ “Белене” в България.

“Въпросът за строителството на АЕЦ в Калининградска област по принцип привлича по-силно обществения интерес в Германия, отколкото, например, АЕЦ в Красоярския край. Калининград за германия – това, разбира се, е интересна тема. Но за сега обществеността не е достатъчно запозната с този проект”, – добави активистката.

Церемонията по полагане на първият камък на Балтийската АЕЦ беше извършена през февруари 2010 година. Проектът на атомната електроцентрала предвижда два енергоблока с обща електрическа мощност 2300 MW. Пускът на първи блок е планиран за 2016 година.

Източник: http://mirnyatom.net/6935125/zelenye-francii-i-germanii-trebuyut-ot-bankov-svoix-stran-prekratit-uchastie-v-finansirovanii-baltijskoj-aes/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари