ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Марин Райков: Направен е внимателен анализ на трите ЕРП-та и две от тях бяха посочени от прокуратурата като „чисти”

11.04.2013

 

Направен е внимателен анализ на трите ЕРП-та, като две от тях бяха посочени от прокуратурата, като „чисти”. Това ясно говори за безпристрастност в работата на прокуратурата. Това каза министър-председателят Марин Райков след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

 „По отношение на ЧЕЗ – очевидно има основание за притеснение. Тези основания за притеснение следва да бъдат доказани и аз вярвам, че вероятно ще бъдат”, каза Райков. Ние не се месим в работата на прокуратурата, посочи той в отговор на въпрос за притесненията на чешкия премиер, че има натиск върху ЧЕЗ.

Райков посъветва своя колега от Чешката република да направи същото. „Важно е ние, източноевропейските страни да разберем, че сме част от един друг свят вече, ние сме част от Европа и трябва и едните, и другите да заживеем с това разбиране.

Няма начин както в „доброто старо време”, някой да се меси в работата на прокуратурата”, каза Райков. Ние нямаме, нито бихме имали политика на натиск върху външните инвеститори, каза още той. Може би е крайно време да започнем да живеем със съзнанието, че ние сме част от едно единно политическо и икономическо пространство. Това каза Марин Райков по въпрос за проверката на европейски представители на ценообразуването в енергийната сфера. „Нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите, и резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите. Тук националната сигурност няма нищо общо с темата”, каза още той.

 

Трябва да сме сигурни до каква степен инвестиционното решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС, каза още министър-председателят Марин Райков. „Не говорим за договор, а за инвестиционно решение. Съвсем нормално е да пристъпим към анализ на начина, по който се развиват нашите отношения с партньорите по договора за Южен поток. Няма нищо по-естествено от това”, каза Райков. Той посочи, че темата за Южен поток е важна, включително и с оглед анализа на инвестиционното решение. „ Ясно е, че трябва нашите европейски партньори също да могат да направят своя анализ на този частичен ангажимент, който е поет”, каза още той.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1769752

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари