ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Асен Василев: Няма как да изнасяме толкова ток, че да натоварим всички мощности

08.04.2013

 

 

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Според него – от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият – че самото производство върви със забавени темпове. Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете.

Министърът бе категоричен, че водата от язовирите се използва за производство на електроенергия.

Цената на тока вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система“, категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос“ в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.

В момента българският ток е „непродаваем“ заради такса „пренос“. На въпрос защо не се намали такса „пренос“, Василев отговори: „С подписа на един министър, може да станат много неща, но аз няма да наруша закона“. По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност – каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва. Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация, се признават разходите – т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца. „Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план“, заяви Василев. Той отказа да коментира дали такса „пренос“ е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1768204

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари