ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕСО – Инж. Митьо Христозов: Осем от десетте големи язовира на големите каскади са пред преливане

05.04.2013

 

 

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на проблемите в сферата на въгледобива, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.

 „Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов. По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите „Доспат Въча” и „Доспат”, където водата работи на около 750 мегавата. Според Христозов – язовирите „Батак“ и „Белмекен“ все още не са опасни, но през следващите две – три седмици има опасност да се напълнят.

 

 

 „Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата”, предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.

 „40 на сто от мощностите на АЕЦ „Козлодуй” също са разтоварени, като ще има още намаление. На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети енергоблок ще бъде в ремонт до края на май”, обясни експертът и определи това решение като най-оптималното за централата.

 „Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1767521

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари