ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Намаляват наполовина мощността на 6-ти блок, а на 5-ти до 750 мегавата

03.04.2013

 

Със заповед на Централното диспечерско управление от днес започна процедура по поетапно намаляване на мощността на двата хилядника на АЕЦ „Козлодуй”.

Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че заповедта е 5 блок да бъде разтоварен до 750 мегавата, а 6 блок – наполовина, до 500 мегавата.

Основната причина за драстичното намаляване на производството на АЕЦ е ниското потребление на ел.енергия, както и сигурността на енергийната система на страната, коментира Николов.

В заповедта няма посочен срок, до който мощността на двата хилядамегаватови блока ще бъде намалена, но вероятно ще продължи до спирането на 5 блок за планов годишен ремонт. Това беше планирано да се случи на 20 април, но сега ще се забави с около 4 дни. „С няколко дни ще се наложи да отложим спирането на 5 блок, за да може да има пълно изгаряне на горивото”, каза още изпълнителният директор на АЕЦ.

Загубите от намаляването на мощностите се измерват в милиони. „Само от регулирания пазар, ако го смятаме, загубите са около 16 млн. лв. Надявам се само от там да се ограничат, защото минем ли в друго русло на нерегулирания пазар… На регулирания пазар загубите са и за нас, и за НЕК, защото НЕК трябва да търси други, по-скъпи източници”, каза още Валентин Николов.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9501  

Tags: ,

3 Responses to АЕЦ “Козлодуй” – Намаляват наполовина мощността на 6-ти блок, а на 5-ти до 750 мегавата

 1. Красимир Христов on 03.04.2013 at 20:29

  ВЕИ видяха сметката на традиционната и ядрената енергетика!
  Когато преди години се писахме по-католици от Папата и сключвахме договори за безусловно изкупуване на енергията от тях от ЕС тупаха някой по рамото.
  Щом се стигна да спират блокове и в американските централи, а за непроизведената енергия да си получават парите – РАБОТАТА ОТИВА НА ЗЛЕ.
  Тия, дето са дробили тази попара пак се натискат да ни управляват!
  Дано преди изборите нещата не станат неуправляеми!

  1500 служители от „Мини Марица-изток” са в принудителен платен отпуск заради намаления обем на работа в мините. Това каза пред Агенция „Фокус” Валентин Вълчев, председател на ДСО на КНСБ при „Мини Марица – изток” ЕАД. По негови думи, натоварването на централите е много ниско. „В момента натоварването на четирите централи е около 400 – 450 мегавата, добивите в трите рудника работят на две смени, другите две смени почиват. Много ниско е подаването на въглища и ако нещата продължават така, скоро може да излязат и извън контрол”, каза Вълчев.
  Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1767130

 2. Недьо on 05.04.2013 at 16:11

  Краси, допускаш някои неточности:
  – Не ВЕИ са видели сметката на енергетиката, а дребните играчи (в смисъл нищожествата)й разкават играта. Знаещи и незнаещи бандюги строят ВЕИ насърчавани от „държавния“ енергиен регулатор.
  – Липсва пълен контрол в производството, преноса и потреблението на ел. енергия.
  – Нещата трябва да станат неуправляеми, за да стигне до ред.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари