ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан планира да доставя на Индия готово ядрено гориво

05.04.2013

 

 

Казахстан има намерение вместо да изнася уранов концентрат да доставя на Индия здрено гориво собствено производство, заяви министърът на външните работи на Република Казахстан Ерлан Идрисов.

“Без съмнение, нашето сътрудничество в тази сфера (ядрената енергетика) ще включва развитие и задълбочаване на взаимодействието от доставките на ядрено гориво до пълномащабно участие в съвместните проекти: от подготовката на персонала до съвместното използване на най-добрите екологично чисти технологии”, – казва Е. Идрисов в интервю за вестник «The Hindu».

В броя си от 27 март вестникът пояснява, че такава формулировка показва намерението на Казахстан да увеличи добавената стойност при експорта, като вместо уранов концентрат доставя готово ядрено гориво.

Освен това, министърът съобщи, че Индия проявява интерес за участие в плановете на Казахстан да построй на своя територия АЕЦ с малка мощност “за електроснабдяване на отдалечени и малко населени територии”. Сключените до сега казахско-индийски съглашения предвиждат доставката в Индия на 2100 тона природен уран.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари