ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов – актуални въпроси за АЕЦ “Козлодуй”

06.04.2013

Предлагам ви фрагмент от интервю за предаването “АЕЦ в сегашно време” на ВижTV

 За предстоящата ремонтна кампания на 5 блок

По предстоящият ремонт на блоковете в момента процедурата е в ход. Тя е публикувана в агенцията за обществени поръчки и в момента очакваме офертите, тоест тръгва по нормалния си ход. Ще има голям проблем ако бъде обжалвана от някоя от фирмите. Тогава процедурата ще бъде блокирана и ние наистина ще изпитаме затруднения във връзка с изпълнението на плановия годишен ремонт. Но аз се надявам, че това са отговорни фирми и мисля, че процедурата трябва да минава както трябва за да не обжалват самите фирми. Не виждам проблем засега.

Относно исканията АЕЦ “Козлодуй” да участва с цялото си производство в квотата за регулирания пазар

Опитвам се да обясня на хората, че няма необходимост АЕЦ “Козлодуй” да участва с цялото си производство в квотата за регулирания пазар, защото тогава вече ще влоши финансовите резултати на АЕЦ “Козлодуй”. Освен задълженията, които НЕК има към него, има и достатъчно други възможности, чрез които може да компенсира евентуално влошаване на финансовото състояние. Това значи, че ние имаме достатъчно възможности да съхраняваме ядреното гориво, да не го извозваме в Русия. Имаме запас от ядрено гориво и можем да прибегнем до него. Но до такива черни сценарии не вярвам да се стигне. Мисля, че в ДКЕВР ясно съзнават какво е положението. Там знаят, че сигурен източник за финансови средства на АЕЦ “Козлодуй това е свободния пазар. Така че няма проблем. По-голям е проблема, че цената предвид кризата на международните пазари падна много драстично и е паднала в момента. Това е по-големият проблем за енергетиката, защото свободния пазар и външните пазари субсидираха донякъде вътрешното потребление. Но сега, когато паднаха цените, това ще се отрази върху тази субсидия.

Вместо заключение

Хората трябва да се успокоят. Независимо какво е ръководството, Козлодуй ще продължи да работи. Направили сме почти необратими нещата за пети и шести блок. Удължаването им ще се случи, стига да не клатим, като се казва кулата. И започването на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”… Точка трета, мисля, на решението на НС казва, че ще развиваме ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” с нова централата на седми блок. Това ме прави особено щастлив, а другите неща лесно се оправят. Безопасността е абсолютно гарантирана. Доходите на хората, категорично – аз се заемам с това, категорично няма да се тръгне в никакъв случай да се случи нещо в обратния вариант. Така, че мисля, че всичко е нормално.

 

Цялото предаване можете да видите на: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9442

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари