ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изложба на карикатури на тема: „АЕЦ „Белене” – преди и след това”

30.03.2013

 

На 31.03.2013 г. се навършва 1 година от поредното замразяване на проекта за строеж на Втора атомна централа в България.

 По този повод Гражданско сдружение„Референдум – истина и легална алтернатива” и софийската секция на международната организация „Жените в ядрената енергетика” /WIN/  организират изложба на карикатури на тема„АЕЦ „Белене” – преди и след това”, в столичното арт-кафе „Before & After”.

„Ние, от ГС „РИЛА”, смятаме, че когато едно решение се взима по несериозен начин, възможните отговори са два: първият е да махнеш с ръка и да чакаш сериозното решение по-късно и вторият да погледнеш проблема откъм смешната му страна. Тъй че, решихме на този етап, да погледнем на ситуацията около  АЕЦ „Белене” откъм смешната му страна, като едновременно чакаме и сериозното решение.

„Вярваме, че изкуството отразява ситуацията с АЕЦ „Белене” далеч по-реалистично, отколкото политическото говорене по темата. Колкото до бъдещето на самия проект – ние, в нашата организация, смятаме, че с времето картината около замразяването му ще се изясни и тогава може би здравият разум в едно бъдещо правителство, ще надделее”, добави Бойка Папазова, председател на софийската секция на международната организация „Жените в ядрената енергетика” /WIN/.

В изложбата ще участват карикатуристите на 5 водещи национални всекидневници:, Ивайло Нинов /в. ”24 часа”/, Иван Кутузов /в. ”Труд”/, Илиан Савков /в. „Стандарт”/, Чавдар Николов /в. „Преса”/ и Христо Комарницки /в. Сега/. Водещ на откриването е известната ни колежка Неда Пелитева, а публиката от фенове ще забавлява не по-малко известния Димитър Туджаров – Шкумбата.

„Аз съм от с. Петрово и в нашето село токът примигва, защото е от ВЕЦ. Знам, че токът от АЕЦ не примигва и затова реших да участвам в изложбата. От карикатурист ядрен инженер не става, така че не съм сигурен доколко са работите ми на тема АЕЦ „Белене” са инженерно издържани, но пък е хубаво в тая мъгла около проекта поне да ни стане по-весело. Затова реших да участвам”, заяви един от участниците, карикатуристът на в. „Труд” Иван Кутузов.

„За мен фактологично проектът АЕЦ „Белене” е приключен проект, а ние карикатуристите само се забавляваме с оглозгания му скелет от политическите пирании в прочутия вече гьол”, добави Чавдар Николов, карикатуристът на в. „Преса”.

 „Аз не съм безразличен в дискусията за строеж на АЕЦ „Белене” и затова участвам в тази изложба. Строежът на втора атомна централа е от огромно значение за бъдещето на България и се надявам в някакъв момент експертното мнение да надделее над политическото говорене. И тъй като ние, карикатуристите, като един ядрен реактор, цял живот облъчваме хората със сатира и забава, се надявам и нашата обща изложба в неделя да остане в нормите на естествения радиационен фон”, каза Илиян Савков, карикатурист на в. „Стандарт”.

За мен е удоволствие да участвам в изложбата заедно с колеги-видни експерти в областта на хумора и сатирата и да подпомогна пресъздаването на един различен поглед към „епопеята“ АЕЦ „Белене“. Дано да имаме по-голям успех от политиците, запалянковците и капацитетите”, добави и карикатуристът на в. „Сега” Христо Комарницки.

Откриването на изложбата ще се състои в неделя, 31.03.2013 г. от 11.00 ч. в арт-кафето „Before & After” на ул. „Христо Белчев” № 12, София.

Заповядайте! Очакваме ви!

Ето и линк към карикатурите на изложбата: http://tranzit.dir.bg/load.php?id=wo4WtlQTNaYdCHCG1530075

 

От организаторите:

ГС „Референдум – истина и легална алтернатива”

МО „Жените в ядрената енергетика”

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари