ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Допълнителни мобилни и стационарни дизел-генератори за всички руски АЕЦ

13.11.2011

Всичките 32 енергоблока на руските АЕЦ ще бъдат оборудвани до април 2012 година с допълнителни дизел-генераторни установки, с електроенергията от които ще могат да бъдат приведени енергоблоковете  в безопасно състояние в случай на нещатна ситуация, съобщи в четвъртък за журналистите на ученията в Нововоронеж първият заместник генерален директор на „Росэнергоатом“ Александр Шутиков.

 

След аварията в Япония на АЕЦ “Фукушима-1”, държавите експлоатиращи атомни електроцентрали, изпълняват редица допълнителни мероприятия за безопасността на своите АЕЦ, в това число доставят допълнителни дизел-генераторни станции (ДГС).

 

В Русия първите такива ДГС с появяват още преди Фукушима – на Колската и Нововоронежката АЕЦ.

 

“Ние сме си поставили задача, и до края на годината ще бъдат доставени още 15 дизел-генераторни установки за атомните централи на Русия”, – казва Шутиков.

 

Според неговите думи, до април 2012 година всичките 32 енергоблока ще бъдат оборудвани с такива дизел-генераторни установки.

 

Работещите с органично гориво ДГС са предназначени за привеждане на енергоблоковете в безопасно състояние в случай на нещатна ситуация.

 

След разрушителното земетресение на 11 март и последвалата го вълна цунами с височина над 10 метра на АЕЦ “Фукушима-1” са фиксирани серия от аварии, предизвикани от излизането от строя на системите за охлаждане. В резултат на инцидентите е имало няколко случая на неконтролирано изтичане на радиация. По данни на комисията по ядрена енергия на страната, от 20 километровата зона около централата са били евакуирани146 хиляди души.

 

Tags: ,

2 Responses to Допълнителни мобилни и стационарни дизел-генератори за всички руски АЕЦ

 1. Gergo on 14.11.2011 at 21:05

  Както за повечето производствае препоръчителнода имат алтернативен енергоизточник, така и за АЕЦепрепоръчитолно да имат алтернативно (аварийно) захранване. Не знаех, че нямат.

  Любопитно ми е при прекъсване на електропроводите, трябва ли да се минава аварийно на по-ниска мощност или е възможно енергията да бъде отведена към „топлите“ канали?

  • glavnyBG on 15.11.2011 at 18:30

   Всички блокове на АЕЦ по света имат щатно аварийно захранване от няколко дизел-генератора. Всеки месец по график и утвърдена програма, ръчно или автоматично, се извършва цялостна функционална проверка на работата им.

   Някой блокове, включително и на българската АЕЦ, има стационарни и мобилни резервни дизел-генератори за захранване на най-отговорните консуматори при авария съпроводена с пълно външно обезточване на блока и отказ (пълен или частичен) на щатното аварийно захранване. Разбира се за кратък период от време се разчита на акумулаторни батерии с голям капацитет и мощни инвертори.

   Във всички случай на прекъсване на връзката на енергоблока с енергийната система сработва аварийната защита и реактора се спира.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари