ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – колко ще струва на страната отказът от ядрената енергетика

13.03.2013

 Министърът на енергетиката и околната среда в интервю за вестник «Frankfurter Allgemeine» заявява, че разходите за осъществяване на плановете за реформиране на енергийния сектор на страната до края на тридесетте години може да достигнат 1 трилион (1000 милиарда) евро. Само преференциалните тарифи – гарантиращи изкупните цените на електроенергията, които са призвани да способстват на разпространението на такива възобновяеми източници, като вятъра и слънцето, до 2020 година могат да струват на страната около 680 милиарда евро.

За да се предотврати такова развитие, по думите на Алтмайер, той заедно с министъра на икономиката Филип Рьослер предлагат да се намалят преференциалните цени за  новите мощности, което ще позволи да се икономисат до 200 милиарда евро през следващите 20 години. Според мнението му, през този период предложенията за ограничаване на ръста на цените за електроенергията трябва да помогнат да се ускори насърчаването на развитието на ВЕИ.

Германия въведе политиката на “енергиен преход” след решението на правителството на страната да върне назад развитието на ядрената в отговор на аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. До тогава от 17-те ядрени енергоблока Германия получаваше около четвърт от цялата електроенергия на страната. След аварията правителството на страната постанови за незабавното спиране на 8 от тях, а останалите 9 – не по-късно от 2022 година. До 2020 година страната е планирала да увеличи дела на ВЕИ за производство на електроенергия до 20%. Планира се останалите 80% след затварянето на АЕЦ да са за сметка на изкопаеми горива.

Намерението почти едновременно да се затворят хиляди MW ядрени генериращи мощности и да се заменят с възобновяеми източници съществено ще повлияе на електропреносната мрежа на страната. През май 2012 година бяха обнародвани плановете за модернизация и разширяване на тези мрежи, за да отговарят на новите нужди на енергийната система. По-късно едно изследване на Енергийната агенция на Германия оцени стойността на необходимите дейности по разширяването и преустройството на енергийната система от минимум 27,5 до максимум 42,5 милиарда евро.

Датата на ликвидирането на ядрената енергетика (2022 година) е “обръщане на 180%” от съглашението през 2010, предвиждащо удъулжаване на сроковете на експлоатация с още 12 години. Освен това 2022 година е в противоречие с програмите за капиталовложения на най-големите енергийни компании, които се опитват чрез съда да оспорят решението за затварянето на атомните им електроцентрали и въвеждане на данък върху ядреното гориво.

Съгласно новият налог върху ядреното гориво, въведен през януари 2011 година в преддверието на удулжаването на сроковете за експлоатация на АЕЦ, тоест още преди “преобръщането” на политиката на 180%, “голямата четворка” от ядрени оператори (E.ON, RWE, Vattenfall и EnBW) трябваше да плати по 145 евро за всеки грам ураново или плутониево гориво за 6 години, което ще позволи на държавата да вземе от тях 2,3 милиарда евро.

Макар, че сроковете на експлоатация на АЕЦ рязко са намалени, този налог си остава дължим.

Източник: НИЦ «Курчатовский институт»

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари