ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бушерската АЕЦ е спряна. Това новина ли е?

06.03.2013

Иранската атомна електроцентрала в Бушер ще генерира още дълго време новини – може би, толкова дълго, колкото и ще произвежда електроенергия. Ръководителят на редакция “Наука и екология” в РИА Новости Андрей Резниченко обяснява защо:

Иранската АЕЦ “Бушер” наверно, никога няма да престане да генерира новини за журналистите, при това от нищото. Например, в петък, кой знае защо, новина стана информация с почти двуседмична давност за спирането на централата поради ремонт на генератора.

Разбира се, напредналият читател е свободен да класира това като некадърен опит на някой СМИ да си заплюват място в новинарския поток. Така или иначе, ясно е едно: АЕЦ “Бушер” още дълго ще произвежда новини – може би толкова дълго, колкото и ще произвежда електроенергия. Защо?

 

Нужна ли е АЕЦ “Бушер” на Русия?

Обектът действително е уникален. Той е такъв, защото може без опасения да бъде пример за успешно приложение на руския талант да съчетава несъчетаеми неща.

Ние сме единствените в света, които обединиха ядрени технологии на две различни държави, отстоящи една от друга на половин век. От тук, всъщност, идват и всичките технологични проблеми на Бушерската АЕЦ – старото немско оборудване постоянно дава фира. Налага се да бъде ремонтирано, да се спира енергоблока за кеф на журналистите.

За какво и е тази централа на Русия е разбираемо. Москва обеща да построи обекта – Москва го направи. Никой към Росатом, а значи и срещу Русия, не може да има претенции за неизпълнение на договора.

Точно на място – това е отличен сигнал за наличните потенциални поръчки на Росатом, които вече достигнаха 70 милиарда долара. Ние им казваме: Ако ние в Иран успяхме да завършим такъв продължителен и много сложен строеж, тогава при вас всичко ще бъде построено навреме и на най-съвременно ниво.

 

Нужна ли е АЕЦ “Бушер” на Иран?

За мен, наистина, най-голямата загадка беше – за какво му е необходима на Иран АЕЦ “Бушер”?

Смешно е да слушаш разни западни аналитици, които твърдят, че централата е необходима за енергоснабдяване на мощностите за обогатяване на уран, или за това, да вадят от горивото уран или плутоний за да правят бомби.

Страшилища, които нямат нищо общо с действителността. За да се разбере това, защо е нужна на Техеран АЕЦ, трябва поне няколко пъти да се посети самата централа. Аз имах късмет, бил съм там многократно, общувал съм със специалистите.

Ядрените специалисти в тази страна, особено тези, които са обучавани в Русия – те са елита, синята кръв на нацията. Те навсякъде са търсени, и много от тях, които са се учили в нашата страна, при завръщането си в Родината са били разпределяни в други важни отрасли.

Моето мнение е: Иран с помощта на такъв голям и сложен ядрен обект, преди всичко, формира цяла класа, широка прослойка от висококласни специалисти, на които са присадени и инженерна култура, и опит в управлението на ядрения отрасъл.

Иранците действително са се насочили към развитието на своя атом, на свое поколение от ядрени специалисти. Бушер – това, е преди всичко школа, където се учат не само да строят, не само да експлоатират, но и да ремонтират.

И за това първата иранска атомна елекроцентрала още дълго време ще бъде източник на новини.

Източник: РИА Новости

Б.Р. На 4 март централата успешно беше изведена на МКУ. Изпълнява се програмата за функционални изпитания и повишаване на мощността.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19