ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF и Великобритания обсъждат съглашение за цената на електроенергията от планираните нови блокове

26.02.2013

 Компанията EDF потвърди, че води преговори с британското правителство за подписване на 40 годишно съглашение за изкупуване на електроенергията от новите енергоблокове, които французите биха искали да построят в Обединеното кралство. Това съобщава вестник «Guardian».

 

 

По точно, EDF иска да получи от Лондон аналог на така наречените договори за разликата в цените (contracts for difference, CFD). В този случай, подобно съглашение би работило по следния начин:

За новите блокове ще бъде установена определена номинална производствена цена. Ако пазарната цена на електроенергията падне под нея, тогава разликата ще бъде за сметка на потребителите. Ако, обаче, пазарната цена превиши производствената, тогава разликата ще се възстановява обратно на потребителите. Такъв механизъм, според EDF, трябва да работи през първите 40 години от експлоатацията на блоковете.

Първоначално в преговорите е ставало дума за 20 годишен период на съглашението. Обаче при такъв срок, по всяка вероятност, няма да е възможно да се удържи номинална производствена цена по-ниска от психологичния и политически важен репер от 100 фунта за 1 MWh. Затова сега се обсъжда по-дългият – 40 годишен период.

Вестникът отбелязва, че за толкова продължително съглашение няма да бъде никак просто да се докаже, че съответства на правилата в ЕС, които регулират принципите на държавната подкрепа в икономиката. Ще се опълчат срещу него и антиядрените организации, които и без това са недоволни, че правителството на Великобритания поддържа линията на построяване на нови ядрени енергоблокове.

Източник: http://atominfo.ru/newsd/k0535.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари